Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Roaming a zóny v roce 2022: Jak je to s voláním a daty?

Chystáte se tento rok do zahraničí a nejste si jistí, jak je to s voláním, daty a zda máte vůbec aktivovaný roaming? Tento článek vám pomůže se ve všem zorientovat, ať si vaši dovolenou můžete užít bez starostí.

Zóna 1 (EU a EEA)

V případě, že vycestujete do zemí EU a EEA, nacházíte se v Zóně 1. Máte-li v ČR volné jednotky, budete z nich čerpat stejným způsobem i nadále při volání a SMSkování. Pokud máte aktivní datový balíček, budete z něj také čerpat stejným způsobem. Objem dat, který můžete s aktuálními tarify od GoMobil v EU a zemích EEA využít je od 1.7.2022 zcela totožný s objemem, který můžete využít v ČR. To samé platí i pro obnovu dat. Za příchozí hovory a SMS nezaplatíte ani korunu navíc.

Od 1.7. do 30.9.2022 můžete navíc využít v zemích EU a EEA i zvýhodněné letní dokupy za 22 Kč, stejně jako je tomu v ČR. Více o akci naleznete na webu Datového léta.

Pro tarify, které se nenacházejí v aktuálně platném ceníku, se mohou lišit podmínky pro využití dat v rámci EU a států EEA. Pokud si nejste jistí, zda se to netýká právě vás, neváhejte nás kontaktovat pro bližší informace.

Máte-li aktivní balíček neomezeného volání nebo SMSkování v síti GoMobil (ať už v rámci tarifu nebo jsme vám jej aktivovali jako odměnu za doporučení), je třeba počítat s tím, že platí pouze pro naši českou sít. Jste-li v zahraničí, nejste momentálně připojeni k naší síti, ale k síti zahraničního operátora. Proto provolané volné minuty a odeslané SMS budete čerpat z balíčků volných jednotek. Pokud takový balíček nemáte nebo jste ho již vyčerpali, pak za každou minutu a SMS zaplatíte jednotkovou cenu stejně jako v ČR. Více naleznete v aktuálně platném ceníku.

Chcete-li cestovat v Zóně 1 s naší předplacenou sim kartou, nezapomeňte si před odjezdem požádat o povolení roamingu. Ten můžeme povolit při splnění těchto podmínek:

➡️  Váš kredit je v současné chvíli alespoň 300 Kč
➡️  Sdělíte nám své kontaktní a identifikační údaje

Pro povolení roamingu nás kontaktujte.

Zóna 2

Pokud se chystáte například do Egypta, Turecka, Švýcarska, Kanady nebo do severní části Kypru (Severokyperské turecké republiky), ocitnete se v Zóně 2. V případě Kypru si opravdu dávejte dobrý pozor, kde se zrovna nacházíte. Jižní část, tedy Kyperská republika, patří do zóny EU. Na cestě k jeho severní části se ale může opravdu stát, že se váš telefon přihlásí do sítě, která už nepatří do zóny EU a ceny za služby v roamingu se budou řídit právě Zónou 2. V této zóně již nemůžete využít volné ani neomezené jednotky minut, SMS nebo balíčky dat, které využíváte v ČR. Pro všechny tarify GoMobil platí v Zóně 2 stejné ceny. Zatímco v Zóně 1 se již neplatí za příchozí hovory, v Zóně 2 s tímto poplatkem počítat musíte.

📞  Odchozí hovory: 37 Kč/min
📞  Příchozí hovory: 19,30 Kč/min
💬  Odchozí SMS: 11 Kč
📷  Odchozí MMS: 18 Kč
Výsledek obrázku pro wifi   Internet: 80 Kč/MB

Zóna 3

Pokud se chystáte do Thajska, Tunisu nebo například do Brazílie, pak musíte opět počítat s tím, že v těchto zemích Zóny 3 již nemůžete využít volné ani neomezené jednotky minut, SMS nebo balíčky dat, které využíváte v ČR. I v Zóně 3 platí pro všechny tarify GoMobil stejné ceny.

📞  Odchozí hovory: 70 Kč/min
📞  Příchozí hovory: 50 Kč/min
💬  Odchozí SMS: 19 Kč
📷  Odchozí MMS: 26 Kč
Výsledek obrázku pro wifi   Internet: 348 Kč/MB

Uvedené ceny pro Zóny 2 a 3 neplatí na roamingové volání na prémiová čísla, zelené linky a mezinárodní čísla s prefixem 0800. Tyto hovory jsou zpoplatněny dle sazebníku sítě, z níž byl hovor uskutečněn. V případě, že v roamingu voláte na zahraniční telefonní číslo, je váš hovor účtován dle roamingových cen podle vzdálenější zóny. Voláte-li tak například ze Zóny 2 na zahraniční číslo spadající do Zóny 3, bude váš hovor účtován dle roamingové ceny Zóny 3.

Vyúčtování roamingu provádíme po obdržení informací od příslušného roamingového operátora. Z tohoto důvodu může dojít ke zpoždění vyúčtování roamingu až o 3 měsíce od data uskutečnění hovoru.

Předplacenkou počítejte v Zónách 2 a 3 se stejnými poplatky. Nezapomeňte si stejně jako pro Zónu 1 aktivovat roaming ještě před odjezdem.

TIP: Pokud byste tápali, do které Zóny zařadit destinaci, kam se chystáte, přehled všech států najdete na www.gomobil.cz/roaming, kde zároveň zjistíte, jak je to s voláním, SMS a daty.

Nastavení roamingu v Samoobsluze

Pokud máte některý z našich tarifů, nastavení roamingu zvládnete jednoduše i sami v Samoobsluze. A to v detailu své služby v záložce Roaming. Pokud máte nastaveno „Žádné omezení pro roaming“, můžete využívat služby po celém světě. Budete-li chtít roaming naopak zablokovat, stačí přenastavit na možnost „Zamezen jakýkoliv roaming“ 

Jak si nastavit roaming v samoobsluze?

Data v roamingu můžete mít buď neaktivní (k internetu se v zahraničí vůbec nepřipojíte), nebo aktivní. Pro Zónu 2 a 3 vám vzhledem k cenám za 1 přenesený MB doporučujeme data zcela vypnout – tedy zvolit možnost neaktivní.

Jak si nastavit roaming pro jednotlivé zóny?

Pokud si nevíte s něčím rady nebo potřebujete pomoct, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám se vším pomůžeme.

Na co se ještě často ptáte?

Jaký je rozdíl mezi voláním do zahraničí a voláním ze zahraničí?
Nacházíte-li se svou SIM kartou GoMobil v zahraničí a voláte na libovolné telefonní číslo (české s předvolbou +420 nebo i zahraniční číslo s jinou předvolbou), jedná se vždy o roamingové volání za cenu uvedenou v roamingové části ceníku. To samozřejmě platí i pro odesílání SMS. Pokud jste se SIM kartou doma v Česku a voláte na zahraniční telefonní číslo, jedná se o zahraniční volání dle Ceníku volání do zahraničí.
Co je to EU limit?
Maximální výše stažených dat v roamingu se řídí EU limitem, který je 1225 Kč bez DPH. Po dotažení tohoto limitu dojde k blokaci dat.
Co když budu na okružní plavbě lodí. Jaké pro mě platí ceny?
Pokud budete trávit dovolenou na moři (nebo na horách), může se váš telefon připojit přes satelitní vysílače. Ty ale spadají do Zóny 3 a jsou účtovány výrazně vyšší cenou. O vstup do jiné Zóny budete sice informováni SMS, ale budete-li na moři, doporučujeme data zcela vypnout.
Chci odcestovat na měsíc do zahraničí. Co mi doporučíte, abych tam mohl datovat levněji?
Pokud se chystáte vycestovat na delší dobu do některé z destinací, které spadají do Zóny 2 nebo 3 a chcete v zahraničí využívat internet v mobilu, máme pro vás dva tipy:

  1. Místní restaurace, kavárny a bary mají většinou Wi-Fi, stačí se jen obsluhy zeptat na heslo. Počítejte ale s tím, že se nemusí jednat o zcela bezpečnou variantu, zvláště, pokud Wi-Fi není chráněna heslem.
  2. Zjistěte si nabídky místních předplacených SIM karet. Po příletu do dané země se zastavte v  obchodě nebo u prodejního automatu přímo na letišti a vyberte si SIM kartu podle svých potřeb. Většina operátorů nabízí předplacené karty s datovými balíčky, které můžete využít například pro oblíbené aplikace jako je WhatsApp nebo Messenger. Jakmile kredit spotřebujete, můžete si často snadno dobít online.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *