Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vybíráme nejlepší možnost internetu na doma

Internet na doma je internetové připojení pro domácí využití připojené pomocí pevné telefonní sítě. Nejčastěji je zřízeno přes technologii xDSL. Do telefonní zásuvky lze připojit modem s wifi anténou, která uživateli zajistí domácí bezdrátovou síť pro notebooky, chytré telefony a další zařízení.

Na trhu existuje nespočet poskytovatelů internetu na doma, stačí si jen vybrat. Od DSL počínaje, přes optický kabel, bezdrátový internet (Wi-Fi), datovou SIM kartu nebo Hotspot konče. Ale kdo poradí, které připojení je pro vás nejlepší a podle jakých kritérií se máte rozhodnout?

Užitečné tipy vám poradí náš specialista na Internet na doma, Tomáš 👨. Rozebere pro vás jednotlivá dostupná řešení, jejich společné znaky, odlišnosti a nebudou chybět ani výhody a nevýhody jednotlivých způsobů připojení k internetu.

NA Co se při nákupu zaměřit?

V první řadě je třeba ověřit si dostupnost připojení na vaší adrese a kvalitu signálu. „Rychlý internet za super cenu, který ovšem vypadává, když začne pršet, není ve výsledku zrovna kauf, „ upozorňuje Tomáš. U rychlosti pak dodává: „Nekoukejte jen na rychlost stahování a zajímejte se i o upload.“ Má tím na mysli rychlost nahrávání dat z vašeho počítače na internet. Společnosti nabízející pevný internet na doma často slibují rychlosti až do 240 Mb/s. To je ovšem jen teoretické maximum.

„Při porovnávání výše měsíčního paušálu pak nezapomeňte započítat také instalační poplatky a cenu za pronájem/koupi modemu. I v tom se totiž jednotliví poskytovatelé leckdy výrazně liší,“ dodává Tomáš.

Výhody a nevýhody jednotlivých řešení

rozdíl mezi ADSL, VDSL a xDSL

Jasně a stručně, VDSL patří mezi novější technologie a překonává starší ADSL v rychlosti přenosu. Ceny obou variant připojení se obvykle v nabídce jednoho poskytovatele nijak neliší. Pojem xDSL pak označuje všechny DSL technologie pro vysokorychlostní připojení k internetu prostřednictvím běžné telefonní přípojky.

V České republice dosahuje průměrná rychlost při stahování s VDSL 16 Mbit/s, zatímco ADSL se plouží rychlostí 6 Mbit/s. Pro takové to domácí brouzdání si s touto rychlostí ale bohatě vystačíte.

„Já osobně jsem zastánce xDSL připojení k internetu“, říká Tomáš. „K jeho základním výhodám patří vysoká rychlost přenosu, spolehlivost a permanentní připojení k internetu. To je přesně to, co potřebuji.“

Připojení k internetu „přes optiku“

V České republice poskytovatelé internetu přes optiku nabízejí rychlosti na úrovni desítek megabitů za sekundu, ale i kolem 1000 Mbit/s v obou směrech (tedy stahování i odesílání dat). Vzhledem k poměru cena/rychlost patří optika vůbec k těm nejvýhodnějším připojením. Podobně jako u internetu přes kabelovou televizi zde v její neprospěch hraje malé pokrytí (pokryty bývají jen určité městské části, méně než u kabelového připojení). Cena optických přípojek se pohybuje od několika stokorun měsíčně ke zhruba tisíci korunám.

„Poměrně častou nevýhodou tohoto připojení je uplatňovaná agregace, tj. parametr, který říká, kolik uživatelů bude v jednom okamžiku sdílet maximální vyhrazenou rychlost. Znamená to tedy, že přes den si budete internet prohlížet o něco pomaleji než je uváděná rychlost poskytovatelem.“

Wi-Fi

Bezdrátový internet nebo také Wi-fi, WiFi, Wifi, wi-fi, wifi či wifinu není třeba nijak dlouze vysvětlovat, protože tento termín znají i děti v mateřské školce. V informatice je to označení pro několik standardů IEEE 802.11 popisujících bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích (též Wireless LAN, WLAN). Tato technologie využívá tzv. „bezlicenčního frekvenčního pásma“, proto je ideální pro budování levné, ale výkonné sítě bez nutnosti pokládky kabelů.

Přestože patří WiFi k nejhorší variantě připojení k internetu ze všech, využívá ho velmi mnoho domácností a firem. WiFi sítě poskytovatelů bývají velmi špatně zabezpečené a lze je tzv. odposlouchávat, ač vám budou poskytovatelé na svých webových stránkách tvrdit opak. Nabízené rychlosti jsou překonané a nevýhodné. Za stejnou cenu pořídíte lepší, stabilnější a bezpečnější připojení k internetu přes DSL nebo optiku. Podmínkou dodání bývá umístění malé parabolické WiFi antény na střechu domu.

„Připojení k internetu prostřednictvím WiFi je ovlivněné počasím a nemusí vždy fungovat na 100 %. To je hlavní důvod, proč volím připojení přes kabel – brouzdat na internetu můžu, i když se za oknem čerti žení. Navíc i u Wi-Fi je uplatňovaná agregace, takže ve špičce to může být s připojením horší.“

Datová SIM karta

Neobejdete se na dovolené bez internetu a pomalá hotelová Wi-Fi vás jen rozčiluje? Nebo trávíte víkendy na chatě a večer si chcete zkouknout vás oblíbený seriál nebo film? Potom si pořiďte datovou SIM kartu.

Pokud vlastníte tablet nebo notebook, jehož součástí je vstup, kam stačí jen vložit SIM kartu, pak vám gratulujeme. To je nejjednodušší možnost. Stačí totiž jen koupit datovou SIM kartu, zasunout do počítače a můžete začít surfovat. Pokud ne, pořiďte si WiFi modem, který u vás doma, na chatě nebo kdekoliv na cestách vytvoří WiFi síť, na kterou můžete připojit více zařízení najednou. Tablet, notebook i mobilní telefon. A když internet nepotřebujete, tak ho prostě vypnete.

Datovou SIM kartu si můžete u GoMobil pořídit již od 95 Kč za měsíc.

Na průměrné rychlosti mobilního internetu v jednotlivých regionech se můžete podívat v přehledné tabulce:
Region Rychlost v Mb/s
Hlavní město Praha 68,05
Jihočeský kraj 48,03
Jihomoravský kraj 47,65
Karlovarský kraj 41,85
Kraj Vysočina 45,15
Královohradecký kraj 33,30
Liberecký kraj 37,38
Moravskoslezský kraj 51,10
Olomoucký kraj 46,75
Pardubický kraj 37,41
Plzeňský kraj 43,04
Středočeský kraj 43,05
Ůstecký kraj 32,08
Zlínský kraj 35,01

Zdroj: https://www.dsl.cz/clanky/rychlosti-mobilniho-internetu-na-dsl-cz-v-lednu-2021 

„Hlavním omezením datových SIM karet je výše datového balíčku, který na ní máte. Představte si, že přijdete domů, připojíte se k internetu, vyřídíte pár emailů, zkouknete nějaké to video na YouTube a pak si pustíte zprávy on-line. Minimálně 1 GB je pryč a to za jediný den. Proto doporučuji používat datové SIM karty, jen pokud nemáte jinou možnost připojení, např. na cesty.“

Hot spot

Víte jaká funkce se skrývá pod termínem Hotspot – přepínacím tlačítkem díky kterému se váš telefon stane veřejně přístupným bodem k bezdrátovému internetu?

Znamená to, že vaše síť je nyní zjistitelná a ostatní uživatelé mohou vyhledat vaši sdílenou síť přes Wi-Fi a Bluetooth pod názvem vašeho telefonu. Jakým způsobem se připojit k internetu, když máte zapnutý na svém telefonu osobní hotspot najdete v nastavení vašeho telefonu.

Závěrné doporučení od Tomáše:

Skutečná rychlost připojení se od maximální možné rychlosti garantované poskytovatelem internetu může lišit díky technickým a softwarovým faktorům:

  • vzdálenost od ústředny
  • kvalita a délka vedení
  • modem
  • počet a aktivita aktuálně připojených počítačů
  • aplikace běžící na pozadí, které využívají připojení k internetu
  • neaktualizovaný operační systém
  • viry a jiné škodlivé programy, které mohou blokovat připojení k internetu
  • velikost datového balíčku

Pokud chcete zjistit, jakou rychlostí u vás doma poběží rychlý internet bez výpadků a závazků, zkouknete tarify Internetu na doma od GoMobil. Navíc pokud si ještě dnes vyberete tarif 100 Mb/s, získáte ho se slevou 200 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *