Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vybíráme dětské hodinky na SIM kartu

Na co si dát pozor při výběru dětských hodinek, pokud chcete, aby z nich mohly vaše děti telefonovat? Jakou SIM kartu do takových hodinek zvolit a kolik mobilních dat bude potřeba? V tomto článku vám na vše odpovíme, poradíme vám, které funkce by neměli hodinkám chybět a dáme vám tip na konkrétní hodinky.

Jak vůbec poznat dětské hodinky, se kterými se dá volat?

Začněme nejdříve u samotných hodinek. Na první pohled totiž vypadají všechny dětské hodinky poměrně stejně. Rozdíly jsou mezi nimi ale značné, a to jak v kvalitě provedení, tak v samotných funkcích, kterými disponují. Pokud hledáte hodinky, které mají dětem sloužit i jako náhrada za telefon, vždy hledejte u konkrétních hodinek informaci, zda mají i slot na SIM kartu. Většina takových hodinek má navíc ve svém označení i zkratku LTE nebo 4G.

Vybíráme dětské hodinky na SIM kartu

Pozor, některé hodinky se pyšní tím, že z nich lze volat, ale pokud nepodporují SIM kartu, vždy se jedná jen o zprostředkovaný hovor například díky funkci Bluetooth. Jinak řečeno přes spojení se samotným telefonem se SIM kartou. Takové hodinky pak nemohou fungovat samy o sobě jako náhrada za telefon a ani vám neumožní poslat hlasovou zprávu bez toho, aniž by byly propojeny s telefonem.

Bluetooth je standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako je mobilní telefon, sluchátka, hodinky a další.

Jedinou výjimkou jsou obvykle výrazně dražší hodinky disponují funkcí e-sim. V takovém případě nemají přímo slot na SIM, protože se dokáží přihlásit do sítě i bez fyzické SIM karty. V současné době se podobný typ ale téměř nevyskytuje v kategorii hodinek pro děti a hlavně je potřeba zmínit, že je nutná podpora ze strany poskytovatele mobilních služeb.

Při výběru dětských hodinek na SIM kartu se nevyplatí šetřit.

Kolik do dětských hodinek investovat?

V případě výběru hodinek byste si měli dát mnohem více záležet, než by se mohlo zdát. Rozdíly v kvalitě, zpracování a samotném prostředí hodinek jsou často propastné. Nejlevnější telefony většinou fungují tak, jak byste od nich přibližně očekávali. S velmi zavřenýma očima se dají v mnoha ohledech srovnat i s dražšími kousky. U dětských hodinek to ale moc neplatí a rozhodně nedoporučujeme šetřit. Zvláště, pokud chcete, aby opravdu plnily svou funkci. Bohužel ani ty nejdražší nejsou zcela bezproblémové, ale dá se s klidem říct, že s vyšší cenovkou problémy ubývají.  Doporučujeme se poohlédnout po hodinkách od 2,5 tisíc a výše. Kupovat dětské hodinky za standardní cenu hluboko pod 2 tisíci se příliš nevyplácí a poznáte to krátce po seznámení s jejich prostředím, funkcemi a spolehlivostí.

Víte, že i GoMobil nabízí dětské hodinky na SIM kartu, a že na ně můžete uplatnit nově až 1000 Kč slevu? Zkoukněte naši nabídku na e-shopu.

Když už jsme zmínili spolehlivost, jedním z největších problému levných dětských hodinek je právě velká nespolehlivost z hlediska lokalizace GPS, kdy velmi často trpí obrovskou nepřesností, což může vyústit v nepříjemné situace. Mnohdy takovým hodinkám chybí i české prostředí a pokud ho mají, bývá velmi zmatečné a nepřehledné. Počítejte i s tím, že přidružené aplikace, které si rodiče instalují do telefonů, odpovídají kvalitě samotných hodinek.

Na jaké parametry se zaměřit při výběru dětských hodinek?

Už jsme vás upozornili na přítomnost slotu na SIM karty (případně označenou konektivitou LTE), ale jsou i další důležité parametry, na které byste při výběru neměli zapomenout.

  • Kompatibilita s operačními systémy Android / iOS
  • Přítomnost GPS a WiFi modulu, kamery pro hovory, senzoru pro pohyb a světlo
  • Rozhraní hodinek a mobilní aplikace v češtině
  • Vhodná úhlopříčka displeje (obvykle od 1.3 do 1.5 palce)
  • Tvrzené krycí sklo displeje
  • Voděodolnost (ideálně IP67 a vyšší)
  • Výdrž baterie (alespoň 2 až 3 dny)
  • Celková hmotnost a velikost (obvykle kolem 50 g)

Při výběru hodinek se zaměřte i na uživatelské prostředí. Mělo by být ideálně v češtině a hlavně dostatečně přehledné.

Do dětských hodinek paušál, nebo předplacenou kartu?

Při výběru samotné SIM karty hodně záleží na předpokládaném způsobu využití. Pokud bude dítě primárně jen přijímat hovory a nebudete mu chtít dopřát mobilní data, předplacená karta mu může posloužit poměrně dobře. Ale mnohem lepší a hlavně pohodlnější variantou jsou tarify na míru, popřípadě speciální tarify určené dětem. Takový nabízí i GoMobil. Jedná se o tarif Junior, ve kterém mají děti buď základní balíček volných minut, nebo zcela neomezené volání v síti, díky kterému mohou být se svými rodiči kdykoliv v kontaktu.

Tarif NA MÍRU od GoMobil vychází ze základním balíčkem 20 minut od 60 Kč měsíčně. Zajímavější volbou je tarif JUNIOR s neomezeným voláním v síti, či 60 minutami volání do všech sítí. Tarif Junior vychází už od 95 Kč měsíčně.

Navíc součástí takových tarifů pro děti mohou být i datové balíčky, které jsou téměř vždy daleko výhodnější, než jejich předplacené varianty.

Balíček 150 MB k tarifu Junior vychází pouze na 40 Kč měsíčně. Balíček 1 GB vychází na 100 Kč měsíčně.

Další velkou výhodou dětských tarifů oproti předplaceným službám je možnost větší kontroly nad útratou a používáním. Samotný GoMobil nabízí podrobný online výpis zdarma a také možnost nastavit si limity útraty a veškeré blokace – např. prémiových zpráv a služeb. Kdykoliv tak máte velmi dobrý přehled o tom, jak vaše dítě službu používá, nebo kolik mu zbývá volných minut a dat.

Pokud se rozhodnete pro předplacenou službu, musíte počítat s pravým opakem. O čerpání kreditu budete mít minimální přehled a může se stát, že vás jeho doplňování vyjde o dost dráž, než samotný tarif. Navíc musíte počítat i se situací, kdy vaše dítě kredit zcela vyčerpá. V takovém případě si pak nebude moci zavolat či poslat SMS. Zkrátka pokud si přejete, aby vás vaše dítě mohlo za každé situace kontaktovat, zvolte raději dětský tarif a vyhněte se tak nepříjemným překvapením.

TIP: Přeď prvním vložením SIM karty do hodinek se ujistěte, že je její PIN kód vypnutý. Hodinky totiž obvykle neumožňují jeho zadání. Stačí tedy nejdříve vložit SIM kartu do jakéhokoliv telefonu a v případě nutnosti v něm PIN vypnout.

Kolik mobilních dat spotřebují dětské hodinky?

Obecně se dá říct, že hodinky oproti mobilním telefonům využijí řádově nižší objemy mobilních dat. K běžnému provozu dětských hodinek postačí měsíčně od 50 do 100 MB dat. Pokud bude vaše dítě využívat posílání hlasových zpráv prostřednictvím dat, počítejte spíše s horní hranicí, tedy se 100 MB a více. Záleží opravdu hodně na samotném používání, ale také na aplikacích, které hodinky nabízí. Některé z nich si mohou vyžádat přístup k mobilním datům. Příkladem mohou být aplikace či funkce GPS pro lokalizování, které mobilní data mohou často využít pro upřesnění polohy a následnou komunikaci se servery této služby. Díky tomu pak mohou rodiče sledovat polohu svého dítěte v mobilní aplikaci k tomu stvořené.

Dětské hodinky na SIM kartu zvládnou hovory, pokud disponují kamerou, tak i videohovory.

Jaké funkce dětských hodinek fungují díky vložené SIM kartě?

  • Sledování polohy Jak už jsme naznačili výše, jednou z hlavních funkcí, která je také spojena s mobilními službami, je sledování polohy. Umožňuje rodičům kdykoliv zkontrolovat, kde se dítě zrovna nachází. K upřesnění polohy se právě využívá mobilní síť a data.
  • Detekce sundání Tato funkce dělá přesně to, co byste od ní asi čekali. V případě, že si dítě hodinky sundá, rodiče dostanou upozornění. Opět buď formou notifikace do příslušné aplikace nebo například SMS zprávou. Vždy záleží na konkrétních hodinkách a nastavení.
  • SOS tlačítko Dětské hodinky, které disponují slotem na SIM kartu, mohou mít i SOS tlačítko. Po jeho stisknutí hodinky automaticky zavolají na předem zadané kontakty, kterých může být několik. Některé hodinky navíc pošlou na tyto kontakty i zprávu.
  • Bezpečná zóna Některé hodinky umožňují i nastavení bezpečné lokality, kde se smí dítě vyskytovat. Při opuštění této bezpečné zóny obdrží rodiče upozornění, opět obvykle formou zprávy či notifikace v aplikaci.
  • Videohovory Pokud chcete dítě nejenom slyšet, ale i vidět, volte hodinky s integrovanou kamerou. Ta vám videohovory umožní, ačkoliv jejich kvalita je obvykle nízká. Některé hodinky umožňují i vzdálené pořízení fotografie v případě nouze, jiné kombinují zachycení snímku s SOS tlačítkem.

Tip na hodinky

V e-shopu GoMobil nově najdete i velmi dobře hodnocené hodinky Niceboy Watch Kids Patrol, které disponují všemi výše uvedenými funkcemi a mají aplikaci v češtině. Díky slevě pro zákazníky GoMobil je můžete pořídit za nejnižší cenu trhu, už od 1699 Kč. Standardní cena je 2699 Kč.

Pokud jste se rozhodli pořídit vašim dětem chytré hodinky, zkoukněte naše tarify NA MÍRU, nebo přímo tarif Junior, který je stvořený přímo do prvních dětských hodinek a telefonů. Můžete ho pořídit už od 95 Kč za měsíc, s datovým balíčkem pak už od 135 Kč. A navíc k němu získáte i slevu na samotné hodinky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *