Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Co mi vybíjí telefon? Aneb 13 tipů pro maximální výdrž telefonu

Výdrž baterie je stále jedním z největších problémů moderních telefonů, ačkoliv řada uživatelů se už smířila s tím, že jim telefon zkrátka nevydrží ani jeden den. Dá se s tím něco dělat v případě, že z telefonu potřebujete za každou cenu dostat více? A jak zjistit, co baterii telefonu nejvíce vybíjí? V našem článku vám dáme několik tipů, jak odhalit takového „žrouta“ a jak dosáhnout maximální výdrže baterie. Protože jak sami všichni víme, mohou přijít situace, u kterých se i každá minuta navíc počítá.

Kde začít? Statistika vám napoví

Nejlepší je začít rovnou u zdroje. Proto vstupte přímo do nastavení vašeho telefonu, kde najdete i základní statistiku o tom, které aplikace a funkce vám nejvíce požírají baterii. Často tuto statistiku najdete přímo pod položkou baterie, ale co výrobce, to lehce jiné umístění nebo názvy položek. U Androidu také můžete využít vyhledávání v nastavení skrze ikonu lupy, která se nachází obvykle vpravo nahoře. Pokud máte například Samsung, tak se k této statistice využití baterie dostanete následovně:

  1. Nastavení
  2. Péče o baterii a zařízení
  3. Baterie
  4. Kliknutím na graf zobrazíte podrobnosti

Statistika využití baterie napoví, co vám vybíjí telefon.

Díky této základní statistice si můžete udělat obrázek o tom, které aplikace jsou pro váš telefon nejnáročnější. Z grafu můžete navíc odhalit i podezřelé skokové výkyvy v procentech kapacity baterie, které by signalizovaly spíše problém samotné baterie, případně systémovou chybu. Mimo jiné tu najdete také odhadovaný čas do úplného vybití baterie při aktuální spotřebě.

Odinstalujte vše, co nepoužíváte

Postupně projděte aplikace v seznamu, sami si přiznejte, zda konkrétní aplikaci opravdu používáte či potřebujete. Pokud aplikaci vědomě nepoužíváte, a přesto se ve výše zmíněném seznamu nachází, doporučujeme ji ihned odinstalovat. Evidentně běží na pozadí i bez vašeho vědomí. V některých případech se ale může jednat o systémovou aplikaci, která je nutná pro správnou funkčnost telefonu. V takovém případě vám systém, samozřejmě pro dobro věci, její odinstalaci nepovolí.

Odinstalujte vše, co nepoužíváte. Mnoho aplikací může běžet na pozadí a tím vybíjet baterii vašeho telefonu.

Ukončování aplikací? Nedělejte to

Moderní telefony a jejich systémy umí velmi dobře uchovávat aplikace v paměti, aniž by to mělo zásadní dopad na výdrž baterie. Úplným ukončováním aplikací tak naopak přiděláváte telefonu větší práci při jejich dalším spouštění. A větší využití zdrojů znamená i vyšší spotřebu baterie. Z toho také vyplývá, že „zázračné“ aplikace pro prodloužení výdrže baterie, které fungují právě na principu ukončování aplikací, způsobují svou činností velmi často přesný opak.

Aktualizujte aplikace a systém

Nezapomínejte také na pravidelnou kontrolu aktualizací stažených aplikací. Dost často totiž řeší problémy, které mohou souviset i se zvýšenou spotřebou. O to více to platí pro aktualizace samotného systému. A to ať už se jedná „pouze“ o bezpečností záplaty nebo rovnou o velké aktualizace v podobě zcela nové verze systému. Správa spotřeby energie je totiž velké téma a s každou novou verzí systému se klade velký důraz na její zlepšení. Alespoň to vždy tvrdí samotní výrobci. Platí to jak pro Android tak i iOS.

Pravidelné aktualizace mohou přispět k prodloužení výdrže vašeho telefonu.

Zkuste odlehčené verze aplikací

Řada populárních aplikací nabízí i svou odlehčenou variantu. Těmto verzím sice chybí obvykle některé rozšířené funkce a často mají jednodušší rozhraní i grafiku, ale právě díky tomu nebudou představovat takovou zátěž pro baterii. Typickým příkladem odlehčených aplikací jsou Facebook lite a Messenger lite.

Vyhněte se widgetům

Mnoho aplikací nabízí i vlastní widgety na plochu. Jistě jste se setkali například s widgetem pro aktuální počasí. Největším problémem z hlediska spotřeby je fakt, že se tyto widgety (někdy také označované jako miniaplikace) velmi často aktualizují a dost často jsou doprovázené i animací. Proto doporučujeme je omezit na minimum a jednou za čas se spíše podívat přímo do samotné aplikace. Pokud se bez nějakého widgetu neobejdete, zkontrolujte v jeho nastavení alespoň možnosti manuální aktualizace a tím omezte jeho spotřebu na minimum.

Pokud chcete prodloužit výdrž telefonu, vyhněte se widgetům, nebo používejte jen ty nejnutnější s manuální aktualizací.

Regulujte si jas

Asi vám bylo jasné už od začátku, co vás rozhodně čeká a nemine, pokud chcete prodloužit výdrž vašeho telefonu. Snížení jasu na použitelné minimum je z hlediska spotřeby energie jasnou volbou. Raději nepoužívejte automatický (adaptivní) jas. Jedná se sice o velmi pohodlnou funkci, ale například venku vám automat dost často nastaví jas na maximum, i když to nemusí být nutné. Spolehlivost této funkce ale hodně záleží na konkrétním modelu, některé to opravdu zvládnou na jedničku a není třeba zasahovat. Ale to jistě poznáte sami, zda byste snesli i nižší jas, než vám telefon vnutí.

Upravte časový limit displeje

Nezapomeňte také snížit časový limit, po který vám displej svítí, i když s ním už nepracujete. Může se totiž stát, že vám displej září jako lucerna zcela zbytečně i několik desítek minut denně. A přesně tyhle minuty vám pak můžou chybět. Doporučujeme limit nastavit na co nejnižší hodnotu, ideálně 15 až 30 vteřin.Snížením časového limitu displeje můžete značně prodloužit výdrž vašeho telefonu.

Pohrajte si s frekvencí

V posledních letech je velkým tématem frekvence displeje. Ty vyšší (90 Hz a více) vám poskytnou sice oku lahodící plynulost a rychlé reakce, ale přichází s nimi i nevýhoda v podobě vyšší spotřeby. Takže pokud pro vás plynulost displeje není úplná nutnost, rozhodně doporučujeme zvolit v nastavení jako maximální možnou frekvenci 60 Hz. Některé telefony s technologií displeje LTPO umí s frekvencí přímo čarovat a dokáží jí vhodně měnit podle zobrazovaného obsahu. I u těchto telefonů ale doporučujeme nastavit hodnotu maximální frekvence na 60 Hz, tedy pokud vám to dovolí.

Nepoužívejte živé tapety

Další dvě malé rady souvisí s tapetou, kterou si můžete sami nastavit. Pokud chcete ušetřit procenta vaší baterie, rozhodně nepoužívejte živé tapety. Ty totiž dokáží být velmi nenasytné. A pokud má váš telefon displej typu OLED (Samsung používá označení Super AMOLED), vyzkoušejte tmavé tapety. Takové typy displejů totiž nepoužívají podsvícení pro černou barvu a tím pádem se opět sníží spotřeba baterie.

Vypněte GPS, WiFi, Bluetooth, NFC a další funkce

Vsadíme se, že právě teď máte v telefonu zapnuté funkce, které zrovna nevyužíváte, popřípadě je nevyužíváte vůbec. Spotřeba jednotlivých funkcí není nijak zásadní, ale sečtěte jich dohromady několik a už se projeví. Největší pozornost si zaslouží zapnutá funkce GPS. Zvláště, pokud ji využívají i jiné aplikace a to třeba i na pozadí. Stejně tak WiFi, která může neustále vyhledávat dostupné sítě, i když dobře víte, že jste mimo jejich dosah. Takže jednoduchá rada zní, z funkcí vypněte vše, co zrovna nepotřebujete, protože znovu zapnout se dá všechno.

Vypnutím funkcí, které často nepoužíváte, můžete prodloužit výdrž telefonu i o několik desítek minut.

Synchronizujte manuálně

I taková automatická synchronizace může potrápit baterii vašeho telefonu. Opět se zamyslete, zda ji musíte mít zapnutou u všech aplikací, které synchronizaci dat vyžadují, nebo zda ji u některých můžete provádět manuálně jen ve chvíli, kdy to potřebujete. Typickým příkladem může být e-mailový klient.

Pozor na teplotu

Možná jste si také všimli, že velký vliv na výdrž baterie má i okolní teplota. Baterie si příliš nerozumí jak s nízkými teplotami, tak i vysokými, při kterých můžou procenta mizet ještě rychleji než obvykle. Proto taková kapsa u kalhot nemusí být v zimě a létě ideálním prostorem pro váš telefon. Stejně tak nechat telefon na přímém slunci se dá považovat za pokus o malou mobilní vraždu. Neprospěje to zmíněné baterii ale nakonec ani displeji.

Nezapomeňte na úsporný režim

Každý telefon nabízí úsporný režim a některé jsou i velmi dobré. Takže pokud se sami nechcete pouštět do různého nastavování telefonu a odinstalování nepotřebných aplikací, využijte alespoň této možnosti. To, jak je efektivní, záleží na samotných výrobcích. Obvyklá sestava v rámci úsporného režimu se skládá ze snížení jasu displeje a omezení výkonu. Někteří výrobci přidávají například i možnost snížení rozlišení. Ideální je kombinace tohoto režimu s dalším nastavením z vaší strany. Tak dosáhnete opravdu maximálního efektu a možná se budete až divit, jak dlouho váš telefon oproti standardu vydrží.

Úsporný režim telefonu nabízí většina výrobců, jejich efektivita se ale dost liší, a proto je dobré ho kombinovat s dalším nastavením.

Nebojte si přiznat, že potřebujete nový telefon

Poslední rada, kterou ale většina uživatelů nerada slyší, je pořídit si nový telefon s větší kapacitou baterie a s podporou novějšího systému, který zvládá správu spotřeby mnohem lépe. Pokud o novém telefonu uvažujete, ať už z důvodu baterie, nebo si prostě chcete udělat radost, koukněte k nám do e-shopu a pořiďte si libovolný telefon z naší nabídky se slevou až 1000 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *