Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Víte co vám nejvíc „žere“ data?

Stává se vám, že vaše mobilní data pokaždé spotřebujete už v polovině měsíce a poté musíte buď další data dokupovat nebo složitě lovit wi-fi signál v kavárně nebo obchodních centrech. Aby se vám to nestávalo, je dobré vědět, jaká je vaše konkrétní spotřeba mobilních dat a které úkony jich spotřebovávají nejvíc.

V současné době se společnost stává neosobní a tak při cestě dopravním prostředkem všichni nepřítomně zírají do svých smartphonů. Ruku na srdce: málokdo má tolik času, aby si mohl dovolit při své 30 minutové jízdě do zaměstnání nedělat naprosto nic. Vždyť právě cestování dopravním prostředkem je ideálním způsobem, jak vyřídit e-maily, odepsat přátelům na Facebooku či se naučit nový jazyk. Ušetřené minuty pak člověk může investovat například do společného času se svou rodinou či přáteli.

Pokud vaše mobilní data využíváte každodenně, možná vás někdy překvapí jejich nedostatek a nutnost dokoupení, či několikadenní čekání na novou várku. Proto jsme pro vás udělali vlastní malý průzkum, za jak dlouho vlastně spotřebujete 1 GB dat při užívání běžných webových stránek a mobilních aplikací. Použili jsme aplikaci Data Usage a změřili často používané aplikace.

A spotřeba dat za 1 hodinu při používám pouze jedné aplikace vidíte seřazenou v tabulce:

Aplikace / Webová stránka  Spotřeba dat za 1h 
Odeslání 5 e-mailů z mobilu 4,4 MB
Chat přes WhatsApp a Messenger 6,5 MB
Návštěvy webových stránek (30 ks) 9 MB
On-line hra (Duolingo) 12 MB
Hovor přes WhatsApp 20 MB
Nákup v mobilní aplikaci 27 MB
Spotify 53 MB
Navigace do auta 60 MB
YouTube (poslech hudby – nízká kvalita) 282 MB
Facebook  452 MB
Instagram 504 MB
Video hovor přes Skype, Facetime 720 MB
Stream a YouTube videa ve full HD rozlišení 1,3 GB

Údaje je ale třeba do jisté míry brát jako přibližné. Mohou se zde vyskytovat drobné odchylky. Například když navštívíte webovou stránku s nějakou fotogalerií, tak se samozřejmě přenos dat diametrálně zvýší, oproti stránkám se strohým textem.

Když jsme testovali spotřebu dat při používání sociálních sítí, chovali jsme se jako „běžný“ uživatel. Zobrazili jsme si domovskou stránku (zeď) a projížděli příspěvky. Občas jsme si zobrazili nějaký článek či fotky, případně přehráli video. V podstatě jako když si listujeme novinami 😉

U streamování videa objem přenesených dat zase ovlivní aktuální rychlost připojení. Při pomalém připojení většinou dochází automaticky ke snížení rozlišení přehrávaného videa a tím i snížení datového toku. Naopak, když lze využít plnou rychlost sítě a telefon umožňuje přehrávat videostream ve vysokém rozlišení, úměrně rostou i přenesená data.

Kolik dat tedy zakoupit?

Je to jen na vás. U nás si můžete vybrat z tarifů od pár megabajtů až po 18 GB dat. Pro náročné a datují datující zákazníky se nejlépe hodí Tarif RINGO s ideálním množstvím minut, SMS a dat. Nebo si můžete sestavit Tarif NA MÍRU, přesně podle sebe.

TIP: Věděli jste, že nejvíce našich zákazníků volí 2 GB dat?

Navíc díky naší přehledné Samoobsluze můžete každý měsíc sledovat kolik dat jste vyčerpali a kolik vám ještě zbývá. Data si v ní snadno dokoupíte nebo změníte na míru, podle vašich představ. A klidně každý měsíc jinak, záleží jen na vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *