Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč chtít 5G, aneb není to jen o rychlosti

5G není jen o rychlosti! Které další výhody přináší nejnovější síť? A v čem se liší od té předchozí? Vše a ještě více se dozvíte v našem článku.

Trocha síťové historie

První generace mobilních sítí (1G) vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století. Sítě první generace umožňovaly pouze hlasovou komunikaci. Signál byl poměrně nestabilní, kvalita hovoru také a byla velkou měrou ovlivňována okolním prostředím a podmínkami.

Druhá generace mobilních sítí (2G) byla zavedena až v 90. letech. Z analogového přenosu se přešlo na digitální. Digitalizace umožnila nejen hlasovou komunikaci, ale také posílání textových zpráv (SMS). Světlo světa spatřily také nové datové služby GSM a CDMA, které umožňovaly prohlížení webových stránek nebo posílání e-mailů pomocí mobilních zařízení.

Třetí generace mobilních sítí (3G) z přelomu tisíciletí umožnila využití rychlého přenosu dat, nabídla pohodlné prohlížení internetových stránek a poprvé i streamování videa a hudby. 

5G nově ve vybraných datových balíčcích tarifů GoMobil

Hlavní výhody 5G sítě

Když se řekne 5G, všem se vybaví rychlost. Aby také ne, 5G sítě umí dosáhnout rychlosti od několika stovek megabitů až několika gigabitů za sekundu. Teoreticky je 5G sít přibližně stokrát rychlejší než její předchůdce v podobě 4G sítě.

S 5G balíčky od GoMobil můžete dosáhnout reálné rychlosti stahování až 500 Mb/s.

Ale to samozřejmě není vše. 5G síť přináší i další výhodu v podobě snížené doby odezvy. Odezva u 5G sítě se pohybuje v řádu jednotek milisekund. Naproti tomu 4G síť může mít latenci 20 až 30 milisekund, 3G dokonce až 100 milisekund. Nízkou latenci oceníte v běžném životě například u videohovorů či při hraní online her.

Latence či odezva jsou termíny, které se často používají nejen v souvislosti s mobilními sítěmi. Odezvu můžeme definovat jako určitý časový úsek, který systém potřebuje k reakci. V technickém světě hraje klíčovou roli.

Druhou zásadní výhodou je navýšení kapacity sítě. To znamená, že ji může využívat v jedné lokalitě mnohem více zákazníků a zařízení, aniž by to mělo dopad na kvalitu připojení. Předchozí sítě zvládnou obsloužit mnohem méně zařízení.  Pro konference, koncerty a další hromadné akce představuje 5G síť opravdu velké posílení stability připojení.

GoMobil se připojil k nejnovější síti 5G

GoMobil a 5G síť

V červenci 2023 se také GoMobil připojil k 5G síti. Od 1.10.2023 bude nejnovější síť dostupná pro vybrané datové balíčky všech tarifů Ringo.  Do té doby ji mohou vyzkoušet všichni zákazníci GoMobil s jakýmkoli datovým balíčkem. Mohou tak získat lepší představu o tom, zda využijí výhod 5G sítě, nebo zda je v jejich lokalitě dostupná. Na základě toho se pak mohou rozhodnout, zda přejdou na vybrané balíčky s podporou 5G i po 30.9. Jedná se o datové balíčky 11, 17 a 21 GB.

Další podmínkou  je samozřejmě vhodný telefon podporující 5G sítě. Plánujete koupi nového? Koukněte k nám do e-shopu a vyberte si váš nový 5G telefon se slevou až 1000 Kč.

Ale nezapomínáme ani na ty, kteří budou dál využívat LTE. Zrychlili jsme ho totiž na maximum. V místech s kvalitním signálem tak nově naměří zákazníci GoMobil až 300 Mb/s a pocítí tak rychlejší načítání stránek či stahování fotografií.

Jaké je pokrytí 5G sítí?

Používáme technologickou platformu sítě T-mobile, pokrytí 5G sítí tedy neustále narůstá. Jako první mohli vyzkoušet 5G obyvatelé Prahy a Brna, v současné chvíli jsou pokryta další města jako je Plzeň, Klatovy, Cheb, Strakonice, České Budějovice, Hradec Králové, Louny a další.

Pro připojení k 5G síti stačí SIM karta podporující LTE.

Co potřebujete pro připojení k 5G síti?

  • telefon s podporou 5G
  • být v pokrytý 5G
  • SIM kartu, která je LTE kompatibilní

Je možné využít 5G síť v zahraničí?

V některých zemích ano. Je nutné brát v potaz, že rychlost v roamingu závisí na mnoha okolnostech a také na samotném nastavení místní sítě roamingové partnera.

Síť 5G můžete využít například na Slovensku, v Německu, Chorvatsku, Itálii, Španělsku, Řecku a dalších zemích.

Je nutné 5G síť využívat?

Využívat ji nemusíte, stále se můžete připojovat například k LTE, ale přicházíte tím o výhody spojené s 5G. Připojení k 5G síti můžete vypnout přímo v nastavení vašeho telefonu.

Není 5G síť škodlivá?

V dnešní době se 5G technologie provozuje na podobných frekvencích jako již existující technologie, jako je například WiFi, televizní vysílání, 3G a LTE sítě. Díky pokročilejšímu hardwaru a modernějším technologiím je využíván nižší výkon na těchto frekvencích v 5G sítích. Například, zatímco televizní vysílač využívá výkon 32 kW, v 5G sítích se maximální výkon pohybuje kolem 20 W. Využívání těchto frekvencí a jejich dopad na lidi a přírodu je dlouhodobě zkoumáno v mnoha studiích, které neprokazují zvýšené riziko. Pro více informací se můžete podívat zde: https://www.ctu.cz/5g

 

Pokud máte zájem o férový tarif, zkoukněte naši celou nabídku tarifů a vyberte si ten, který vám nejvíce sedne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *