Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Paušální tarif nebo předplacená karta: pro koho se co hodí?

V dnešní moderní a rychlé době si asi nikdo z nás neumí představit život bez mobilního telefonu. Používáme ho pro spojení s rodinou, přáteli, k práci ale i pro zábavu. Každá sranda však něco stojí a tak si k vašemu mobilnímu zařízení musíte vybrat buď některý z mobilních paušálních tarifů nebo sáhnete po předplacené kartě. Co je ale pro vás výhodnější?

Majitele mobilních telefonů můžeme pro naše potřeby rozdělit do dvou skupin. Do první spadají všichni, kteří jsou bez svého mobilu jako „bez ruky“ a při představě, že by jej zapomněli doma se jim udělá nevolno. Denně telefonují, chatují s přáteli a potřebují být stále online. Surfují na internetu, sdílejí svůj život s přáteli na sociálních sítích a ke svému každodennímu životu potřebují mobilní aplikace (platby kartou, věrností programy, poslech hudby apod.)

Druhá skupina může naopak brát své mobilní zařízení jako „nutné zlo“ a když jej nechají ležet doma, ani si toho nevšimnou. Používají ho sporadicky a vlastně jen když si nutně potřebují něco vyřídit. Hned je tedy zřejmé, že v podstatě neexistuje tarif, který by vyhovoval oběma skupinám.

Naštěstí všichni mobilní operátoři nabízejí více možností – ať už jsou to neomezené tarify, tarify na míru nebo předplacené karty (také známé jako předplacenky).

Paušální mobilní tarify: volání, SMS a data bez starostí

Mobilní operátoři nabízejí širokou paletu různých mobilních tarifů. Součástí každého z nich je určitý počet minut, které můžete provolat do vlastní a cizí sítě, SMS a také různé výše datových balíčků. Pokud služby zahrnuté ve svém tarifu vyčerpáte, platíte za každou provolanou minutu, odeslanou SMS a spotřebovaný megabajt podle sazeb svého operátora, které najdete v aktuálních ceníku.

Data si můžete můžete většinou jednorázově dokoupit nebo existuje nějaká jiná možnost jejich navýšení. Za takovou službu opět zaplatíte podle platného ceníku svého operátora.

TIP: Sledujte aktuální dění u svého operátora: třeba na webu, sociálních sítích nebo v aplikaci. Dozvíte se o právě probíhajících akcích, kdy se dají koupit datové balíčky doslova „za hubičku“. Většinou mají tyto akce omezenou platnost, proto je škoda je propásnout.

Pro koho se paušální tarif hodí?

Pravidelně platit předem stanovený měsíční poplatek za mobilní služby se vyplatí těm, kteří telefon aktivně využívají (u našeho rozdělení platí pro první skupinu). Důvody jsou jednoduché:

✅  nemusíte si dobíjet – své vyúčtování uhradíte jednoduše každý měsíc

✅  díky výhodným balíčkům budete volat levněji

✅  můžete si vybrat ze široké nabídky datový balíčků – od pár megabajtů po gigabajty

✅  vycestujete bez problémů do zahraničí – SIM karty s tarifem mají aktivní roaming

Předplacená karta: volání, SMS a data bez paušálu

Jak plyne z názvu, dopředu si koupíte kredit, který postupně utrácíte za mobilní služby. Neplatíte žádné pravidelné měsíční poplatky a výdaje máte pod kontrolou. Kredit se odečítá pouze za provolané minuty, poslané SMS a spotřebované megabajty. Když telefon nepoužíváte, nic neplatíte. Kredit do předplacenky si navíc snadno dobijete online nebo u vybraných prodejců.

Ale každá mince má dvě strany, stejně tak předplacené karty. Ceny služeb jsou obvykle malinko dražší než u paušálních tarifů a při volání, esemeskování a datování jste omezeni kreditem, který většinou dojde přesně ve chvíli, kdy to nejméně potřebujete. V takové případě můžete hovory a zprávy pouze přijímat a dovoláte se pouze na nouzová čísla.

Pro koho jsou předplacené karty to pravé ořechové?

Předplacenky ocení hlavně ti z vás, kteří mobilní telefon používají málo a chtějí mít své výdaje pod kontrolou (v našem pojetí jde o druhou skupinu). Velmi často se stává, že je pořizují rodiče svým dětem – mají tak přehled o tom, kolik jejich ratolesti utratí a také mohou jejich výdaje omezit. Není totiž možné dobít kredit v hodnotě 300 Kč a provolat dvojnásobek.

Další, kdo preferuje dobíjení kreditu do předplacených karet, jsou senioři, kteří používají mobil velmi zřídka, a proto pro ně není výhodné platit měsíční poplatky.

Stále si nejste jistí, která varianta je pro vás lepší? Není nic jednoduššího než si to spočítat. Vyzkoušejte naše Individuální sestavení tarifu, stačí nám jen minuta vašeho času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *