Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nejbláznivější telefony 21. století

Občas se to zkrátka nepovede. Vraťte se s námi do nedaleké historie a pokochejte se těmi nejbláznivějšími telefony ze začátku 21. století.

Na začátku nového milénia se mobilní telefony enormně rozšířily do celého světa, výrobců a samotných telefonů bylo už tolik, že se někteří odhodlali k odvážným činům. Víceméně se dá říct, že se někteří pokusili znovu „vyrobit kolo“. A to jen proto, aby se co nejvíce odlišili od svých konkurentů. Bohužel si dost možná neuvědomovali, že mobilní telefon by měl být hlavně funkční pomocník a až v další řadě módní výstřelek. Na druhou stranu se po letech z výstřelků staly obvykle velmi žádané sběratelské kousky. Ačkoliv prvotní záměr to rozhodně nebyl. Trochu se zdá, že to, co módu potkalo v devadesátých letech, potkalo mobilní telefony po roce 2000.

MOTOROLA V70 (2002)

Začínáme asi tím nejvíc normálním telefonem z našeho seznamu. Telefon z roku 2002 jako véčko vypadá, víceméně i tak funguje, ale vlastně to véčko není. Alespoň ne v původním slova smyslu. Telefon měl místo otevírací konstrukce otáčecí kryt klávesnice se zabudovaným reproduktorem. Disponoval zakulaceným inverzním displejem, který můžete znát např. z digitálních hodinek. Nevšední konstrukci podtrhl i použitý chrom, díky kterému vás telefon často dokázal oslnit. Jen ne tak, jak tvůrci původně zamýšleli.

SIEMENS XELIBRI 6 (2003)

Celá řada Xelibri byla tak bláznivá, že bychom mohli postavit celý žebříček klidně jen z jejích modelů. Siemens se rozhodl cílit především na ženy a tomu odpovídá i tvar Xelibri 6 z roku 2003. Pokud vám připomíná pudřenku, tak vězte, že se nepletete a že šlo dokonce o záměr. A ano, jako u každé pudřenky, tak ani u Xelibri nechybělo zrcátko. Tvůrcům ale evidentně jedno nestačilo, takže telefon nabízel hned dvě. Menší, umístěné ve středu klávesnice, dokonce disponovalo zvětšovacím efektem. Druhé zrcátko bylo ve výklopné části telefonu, který zcela vyplňovalo s výjimkou malého displeje.

CEC F88 (2003)

Svým způsobem šlo o velmi vizionářské provedení telefonu. Zvláště když si uvědomíme, že dnes už i hodinky dokáží bez problémů fungovat jako samostatný telefon a jejich prodeje prudce stoupají. Ale tady se provedení zkrátka nepovedlo a tak trochu to vypadá, že někdo v roce 2003 jen vzal malý telefon a přilepil ho k hodinkám. Přesněji řečeno k pásku od hodinek. A ani nevíme, kdo byl tehdy odvážnější. Jestli samotní tvůrci, nebo ten, kdo se jejich výtvor nebál používat na veřejnosti.

NOKIA 7280 (2004)

Ani Nokia by neměla problém sama zaplnit celý tento seznam, podivných telefonů uvedla na trh opravdu hodně. Nakonec jsme se rozhodli pro Nokii 7280. Stejně jako již zmíněný Siemens, tak i tato Nokia cílila především na ženy. Takže opět nechybělo ani zrcátko, stejně jako malý barevný displej či dokonce fotoaparát. Co už ale chybělo, byla klávesnice. Vše se ovládalo a zadávalo přes kruhový ovladač a asi vám nemusíme vysvětlovat, že to opravdu nebylo to pravé. Zkrátka se jednalo spíše o módní záležitost. A když už jsme u módy, představte si, že jedním z použitých materiálů byl dokonce semiš, který kryl reproduktor.

Haier P7 (2004)

Ve stejném roce jako Nokia 7280 byl představen další telefon ve tvaru tužky. U firmy Haier se evidentně sázelo více na funkčnost, než na estetiku, takže tentokrát naštěstí nechyběla ve výbavě ani fyzická klávesnice, která navzdory velikosti telefonu dokonce působila použitelně. Telefon také disponoval barevným podélným displejem i fotoaparátem s rozlišením VGA. Jako bonus telefon v základu obsahoval i editor pro kreslení a úpravu obrázků, o jeho použitelnosti snad ale ani nemá cenu polemizovat.

Samsung Serene (2005)

Samsung se také ve své historii nevyhnul řadě designovým přešlapům. Při tvorbě luxusního modelu Serene z roku 2005 se spojil s firmou Bang & Olufsen, která právě zajistila jeho nevšední design. Ono by to možná i fungovalo, nakonec v uzavřeném stavu telefon vypadá i na dnešní dobu velmi elegantně. Hlavním přešlapem byla především kruhová klávesnice, na kterou si bohatí zájemci jen těžko zvykali. Pomyslnou tečkou byl i displej, který byl sice velmi kvalitní, ale při používání telefonu se nenacházel klasicky nad klávesnicí, ale pod ní. Nezachránil to už ani krásně schovaný fotoaparát v hraně telefonu, ani futuristický otočný kloub, který byl poháněn motorkem.

Toshiba G450 (2008)

Nápad to jistě nebyl úplně šílený, ale prostě to nakonec nezafungovalo. Vývojáři z firmy Toshiba chtěli zkrátka spojit USB modem, flash disk, hudební přehrávač a telefon do jediného zařízení. Čím už se výrobce příliš nechlubil byl fakt, že zařízení v roce 2008 chyběl vestavěný fotoaparát. Ale ono se není čemu divit, na velmi malém OLED displeji byste toho stejně příliš neviděli. Absenci jednoho fotoaparátu se výrobce zřejmě snažil dohnat dvěma klávesnicemi. Přesněji řečeno jednou, kterou rozdělil na dvě části. Je to trochu záhada, proč se všichni ti výrobci vždycky snažili tak urputně změnit něco, co do té doby fungovalo.

 

Pokud potřebujete nový telefon, koukněte do našeho e-shopu. Takto bláznivé telefony tam ale nenajdete. Naštěstí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *