Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Letní roamingový seriál -1. Díl: Cestujeme po EU

Vše začíná už počáteční nervozitou, případně balením na poslední chvíli. Dost možná, že se po pár ujetých kilometrech ještě musíte vrátit třeba pro zapomenuté doklady nebo plavky, co zůstaly viset venku na šňůře. Děti jsou protivné, a navíc máte pocit, jako by na ně něco lezlo. S obavou přibalujete teploměr a léky na snížení horečky. S překročením prvních hranic to přijde: příchozí SMS „Vítejte v roamingu“. V tu chvíli vám bleskne hlavou: jak je to vlastně s tím voláním, SMSkami a daty v zahraničí?

Právě z tohoto důvodu jsme si pro vás připravili letní roamingový seriál s přehledem nejoblíbenějších destinací, které my Češi nejčastěji navštěvujeme. Po jeho přečtení už nebudete mít strach zavolat domů, že jste v pořádku nebo poslat přes WhatsApp fotky z vaší dovolené.

Nejoblíbenější destinace pro české občany jsou Chorvatsko, Itálie a Řecko. Všechny tři se nacházejí v EU a EEA, tedy v Zóně 1 a náš seriál zahájíme právě tam. Další díl pak budeme věnovat Zóně 2 mezi jejíž nejoblíbenější destinace lze zařadit Turecko a Egypt. Poslední díl bude určen pro všechny cestovatele, kteří se chtějí vypravit do vzdálenějších destinací jako je například Thajsko, Srí Lanka nebo Tunisko, tedy do Zóny 3.

Pokud byste tápali, do které Zóny zařadit právě tu vaší dovolenou, přehled všech států najdete na www.gomobil.cz/roaming, kde zároveň zjistíte, jak je to s voláním, SMS a daty.

Chorvatsko
Oficiálně Chorvatská republika je jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie. Jde o 18. nejpopulárnější turistickou destinaci na světě a proto není divu, že turismus je jedním z nejdůležitějších zdrojů přímu tohoto státu. V současné době turisté navštěvují především členité pobřeží Jaderského moře s mnoha ostrovy a historickými městy, jako Dubrovník, Split, Zadar, Šibenik nebo Rijeka.

Pokud je cílem vaší dovolené právě Chorvatsko, máte šanci se připojit na jednoho ze tří velkých operátorů: Hrvatski Telecom (název sítě Hrvatski Telekom), VIPnet (název sítě VIP-NET a TELE2 (název sítě TELE2).

Itálie
Stát, který patří do skupiny sedmi nejbohatších a nejrozvinutějších států světa (G7) a je jejím zakladatelem. Je to také země s nejznámější kuchyní na světě i díky specialitám různého druhu. Kdo by neznal například neapolskou pizzu, těstoviny všemožných tvarů a chutí, furlýnskou šunku Prosciutto crudo nebo sýry jako mozzarella či parmezán. V neposlední řadě jde pak o kolébku výtvarného, literárního, hudebního či filmového umění, vědy a náboženství.

Co se pak mobilních operátorů týče, od roku 2018 najdete v Itálii hned čtyři mobilní operátory: Three, Vodafone IT, TIM a nejnovější je Iliad.

Řecko
Oficiálně Řecká republika, která se rozkládá jak na pevnině, tak na četných ostrovech. Řecká kulutura položila základy moderní evropské kultury. Mnohé poznatky byly známy již starým Řekům, kteří založili např. filosofii, divadlo, astronomii, rétoriku, moderní medicínu či demokracii. Velký je i vliv řeckého jazyka v evropských jazycích neboť slova jako ekonomika, politika, matematika, televize, strategie či aristokracie jsou právě řeckého původu.

Oproti Itálii má Řecko „jen“ tři operátory: Cosmote, jenž patří největší řecké telekomunikační skupině OTE, druhým operátorem je Vodafone a třetí pozice patří operátorovi Wind.

Jak je to s voláním, SMS a daty v Zóně 1

V případě, že vycestujete do Chorvatska, Itálie, Řecka nebo dalších států EU a EEA, nacházíte se v Zóně 1 a můžete se tedy chovat jako doma. Máte-li v Čechách volné jednotky, budete z nich čerpat i nadále při volání, SMSkování a datování. Za příchozí hovory již nezaplatíte ani korunu navíc.

Neomezené volání a SMS do všech sítí

Pokud máte tarif s neomezeným voláním nebo SMSkováním do všech sítí, například Tarif NA POHODU, můžete se v Zóně 1 opravdu chovat jako doma. Ať už provoláte v Chorvatsku tisíc minut nebo pošlete tisíc SMS, nezaplatíte nic navíc.

Neomezené volání v síti GOMOBIL

Máte-li aktivní balíček neomezeného volání nebo SMSkování v síti GoMobil, je potřeba si uvědomit, že platí pouze pro naši českou síť. Jste-li v zahraničí, nejste momentálně připojeni k naší síti, ale k síti zahraničního operátora. Proto provolané minuty a odeslané SMS budete čerpat z balíčků volných jednotek. Pokud takový balíček nemáte nebo jste ho již vyčerpali, pak za každou minutu a SMS zaplatíte jednotkovou cenu stejně jako v ČR.

Akční datové balíčky na cesty po Evropě

Cestování a poznávání po Evropě chceme podporovat. Náš chameleon RinGo je totiž sám velký objevitel. Proto jsme pro vás připravili akční datové balíčky na cesty. Vydrží vám 30 dní a aktivujete si je jednoduše SMSkou.

Aktivovat si jej můžete před odjezdem nebo klidně až ze zahraničí zdarma posláním SMS ve EU100 (100 MB) nebo EU500 (500 MB) na telefonní číslo 4343. Jak a kde aktivivat datový balíček si můžete přečíst v Centru nápovědy. Pokud nemáte v ČR žádný datový balíček a využíváte internet po jednotkách (Platím, co stáhnu) je maximální spotřeba dat stanovena limitem EU.

Předplacenka

Chcete-li cestovat v Zóně 1 s Předplacenkou, je potřeba si před odjezdem požádat o povolení roamingu. Ten můžeme povolit při splnění dvou bodů:

➡️ Váš kredit je v současné chvíli alespoň 300 Kč
➡️ Sdělíte nám své kontaktní a identifikační údaje

Pro povolení roamingu nás kontaktujte.

NA co se nás často ptáte?

Co když jsem v zahraničí a volám na české číslo, které je aktuálně také v zahraničí?
Stane se vám, že vy jste na dovolené v Itálii a vaši rodiče v Řecku? Nezoufejte – pořád se všichni nacházíte v Zóně 1 a tudíž pro vás platí stejná pravidla, jako když si voláte doma. Čerpáte volné jednotky ze svých balíčků a za příchozí hovory nezaplatíte ani korunu navíc.
Kolik stojí volání v roamingu na zahraniční číslo?
Jste v Chorvatsku a potřebujete si zavolat na místní zahraniční číslo? Pak se nemusíte vůbec bát. Nevoláte totiž do zahraničí, ale přednost mají pravidla volání v roamingu. Máte-li balíček volných minut, čerpáte z něj standardně, jako kdybyste volali na české číslo. V případě že balíček nemáte, platíte jednotkovou cenu jako v ČR.
Proč se u moře stává, že se připojím na Zónu 3?
Pokud se v rámci své dovolené budete pohybovat na moři nebo na horách, může se vám telefon připojit přes satelitní vysílače. Ty ale spadají do Zóny 3 a jsou účtovány výrazně vyšší cenou. A to i v případě, že se poplavíte po moři v Chorvatsku, Itálii nebo Řecku. O vstupu do jiné Zóny budete vždy upozorněni formou SMS zprávy.
Jak je to s daty Platím, co stáhnu a co je EU limit?
U internetu Platím, co stáhnu platíte za každý přenesený MB stejnou cenu jako doma. V roamingu ovšem neplatí, že smíte využít maximálně 100 MB přenesených dat za měsíc. Maximální výše stažených dat v roamingu se řídí EU limitem, který je 1225 Kč bez DPH. Po dotažení tohoto limitu dojde k blokaci dat.
Co když budu v zahraničí třeba půl roku?
Pro ochranu našich zákazníků monitorujeme možnosti zneužití roamingu. Mezi objektivní ukazatele prokazující zneužití roamingu řadíme především převládající spotřebu v roamingu v Zóně 1 nad domácí spotřebou a/nebo převládající vaši přítomnost v roamingu v Zóně 1 nad přítomností na území ČR. V případě podezření na zneužití roamingu sledujeme současně oba dva výše uvedené ukazatele (tj. spotřebu a přítomnost) po dobu nejméně 4 měsíců.

Je-li výsledkem tohoto sledování skutečnost, že u vás převládá spotřeba v roamingu v Zóně 1 a/nebo převládá-li vaše přítomnost v roamingu v Zóně 1 nad přítomností na území ČR, upozorníme vás na podezření ze zneužití roamingu a vyzveme vás ke zjednání nápravy ve lhůtě 2 týdnů. V případě, že i přes toto upozornění nezjednáte nápravu, máme právo vám ode dne doručení výzvy k nápravě účtovat příplatek (ke službě, která je z vaší strany zneužívána) a to až do doby, než zjednáte nápravu. Výše příplatků je uvedena níže je uveden v Ceníku paušílních služeb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *