Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Konec 3G sítě v Čechách

3G (též „třetí generace mobilních telekomunikačních technologií“) je zkratka označující mobilní zařízení a mobilní sítě podle vyhovující standardu, který nabízí možnost bezdrátového přenosu hlasu (telefonní hovor) a dat, videotelefonii a mobilní televizi. Mobilní síť třetí generace jako první přinesla rychlý mobilní internet, ale u nás v Česku se tato technologie rozvíjela pomalu. Dnes už je zastaralá, a proto ji mobilní operátoři letos vypnou a nahradí ji modernějšími technologiemi.

Vypnutí 3G sítě

Po 17 letech letos v České republice operátoři vypnou mobilní sítě 3G označované jako UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Zastaralou vysílací technologii nahradí na frekvencích pro 3G sítě LTE a 5G. Vezte, že většina z vás si změny technologie ani nevšimne. Váš telefon pro mobilní internet totiž automaticky využívá a nadále bude využívat aktuálně provozovanou 4G (LTE), případně nejnovější 5G síť. Rychlost mobilního internetu se zvýší z maximálně 10 Mbit/s ve 3G sítích na až 1000 Mbit/s v 5G.

Srovnání jednotlivých generací mobilních sítí

Vybrané parametry Rok nasazení  Podporované služby Přenosová rychlost
Mobilní síť 2G 1991 volání, SMS 0,1 MB/s
Mobilní síť 3G 1998 volání, SMS, internet 0,1 – 0,8 MB/s
Mobilní síť 4G 2008 volání, SMS, internet, streamované video 15 MB/s
Mobilní síť 5G 2020 volání, SMS, internet, streamované video ve 4K, 3D video, IoT 1 – 10 GB/s

Výměna anebo přeladění vysílačů budou probíhat postupně. Každý operátor v okamžiku, kdy to bude pro jeho zákazníky aktuální, představí vlastní nezávislý časový plán obnovy a bude informovat zákazníky, kterých by se mohla změna dotknout. Vodafone začal jako první a uskutečnil kompletní vypnutí 3G na konec března, následovalo O2, které postupuje podle regionů a T-Mobil vypne 3G jako poslední – poběží do konce listopadu.

TIP: Vzhledem k tomu, že náš síťový operátor je T-mobile, termín vypnutí 3G sítě na konci listopadu platí i pro všechny zákazníky GoMobil.

I po vypnutí 3G sítě budete se svým starým telefon bez problémů moci telefonovat nebo přijímat SMS. Hlasové volání a SMS totiž na území ČR zajišťuje technologie GSM, které se plánovaná obnova netýká. Stejně tak vypnutí 3G sítí žádným způsobem neohrozí dostupnost tísňových volání, včetně např. služby e-call. Případné komplikace a snížení datových rychlostí mohou nastat pouze u připojení starších telefonů k internetu prostřednictvím mobilní sítě. Jde většinou o „obyčejné“ mobily a letité smartphony. Ty budete muset vyměnit, pokud budete chtít používat rychlá mobilní data.

Nahrazování zastaralé 3G technologie je v roce 2021 a 2022 plánováno i v dalších zemích po celém světě, v Evropě se 3G chystají vypnout vedle ČR také v Německu, Itálii či Nizozemsku.

Jak ověřím, že jsem připraven na vypnutí 3G sítě

Nejprve zkuste vyhledat svůj telefon a ověřit informace o podpoře LTE na stránkách výrobce nebo na krabičce od vašeho telefonu. Pokud jste krabičku někam nenávratně „uklidili“, podívejte se na náš přehled nejčastějších zařízení, která podporují pouze 3G a doporučujeme tedy jejich výměnu.

Může se také stát, že vlastníte typ telefonu původně určeného pro jiné trhy – to ve většině případů znamená podporu LTE sítě, ale ta funguje v různých regionech na jiných frekvencích a pro náš region tedy nemusí fungovat. Pak je také čas přejí na nový telefon.

Pokud telefon s podporou LTE máte, ověřte, zda jste si někdy v minulosti nevypnuli jeho podporu v menu telefonu:

Zařízení iOS

Najdete v Nastavení – Mobilní data – Volby dat – Hlas a data – Zvolíte LTE

Zařízení Android

Opět hledejte v Nastavení – Připojení – Mobilní sítě – Režim sítě – Výběr LTE – Automaticky připojit

co mám dělat, když můj telefon LTE nepodporuje?

Je nám líto, ale je třeba toto zařízení poslat do zaslouženého důchodu a koupit si nový telefon. Vyslyšeli jsme prosby tisíce z vás a připravili nový GoMobil e-shop, kde si určitě vyberete přesně podle vašich představ. Zkuste třeba stylový Xiaomi Redmi Note 10 s cenou od 4 599 Kč pro zákazníky GoMobil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *