Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kdy pořídit dítěti první telefon?

V tomto článku se za vás pokusíme vyřešit otázku, kterou jste si možná už položili, nebo brzy položíte – kdy pořídit dítěti první telefon? Klíčem bude další a možná ještě důležitější otázka – proč dítěti pořídit první telefon?

Když už jsme to v úvodu nakousli, pojďme s tím rovnou začít.

Proč tedy pořídit dítěti první telefon a s ním možná i první předplacenou službu či dětský tarif?

Na toto téma byla vytvořena celá řada průzkumů, anket a statistik. My jsme oslovili dvě stovky našich zákazníků a na základě jejich odpovědí jsme sestavili seznam hlavních důvodů, které stojí za pořízením prvního telefonu

  • Dítě se může spojit s rodiči v případě nouze

Hlavní důvod je logický. Spolu s tím, jak dítě roste se stále více začíná pohybovat samo mimo domov, kdy navštěvuje například různé kroužky nebo chodí ven s kamarády. S tím samozřejmě roste i počet možných rizik, která ho mohou potkat. Toto si většina rodičů dobře uvědomuje a hlavně si přejí, aby je jejich dítě mohlo kdykoliv kontaktovat.

  • Rodič má přehled o tom, kde se dítě nachází a může ho kdykoliv kontaktovat

Zde se primárně jedná o kontrolu polohy, kdy je poslední dobou zcela běžné, že rodiče díky chytrému telefonu či chytrým hodinkám sledují aktuální polohu dítěte přímo na mapě v aplikaci. Pokud zjistí, že se dítě nachází zcela jinde, než by mělo a mohlo by tak být něco v nepořádku, mohou dítěti okamžitě zavolat. Některé chytré hodinky nabízejí pro tyto případy i možnost krátkodobého odposlechu.

Díky aplikacím pro telefony či chytré hodinky můžete sledovat, kde se vaše dítě nachází.

  • Dítě lépe zapadne do kolektivu, protože ostatní děti už telefon také mají

Možná si to nechceme příliš přiznat, ale je to jeden z hlavních důvodů, proč rodiče kupují dětem jejich první telefon. Dříve musel mít každý ve třídě ohebnou tužku, pak přišlo Tamagotchi a teď to jsou, a zřejmě ještě dlouho budou, chytré telefony a hodinky. Především telefony se staly zkrátka známkou sociálního statusu a nikdo z rodičů si nepřeje, aby jejich dítě bylo kvůli absenci telefonu vyloučeno z kolektivu. 

  • Telefon může pomoci při vzdělávání

Ač se zdá, že telefony jsou pro děti hlavně zdrojem zábavy, může se jednat i o dobrý zdroj jejich rozvoje, rychlého získávání informací a obecně vzdělávání. Zvláště v době rozšiřující se on-line výuky, kdy se tablety a telefony staly pro mnoho dětí jediným spojením se školou. Existuje už i celá řada kvalitních aplikací sloužící právě k učení hrou. Navíc ruku na srdce, pokud sami něco nevíte, zapínáte kvůli tomu počítač, nebo si to vyhledáte v telefonu?

Pokud se ztotožňujete alespoň s některým z uvedených důvodů, které se objevili v našem průzkumu, může to být pro vás první impuls k tomu, že neuděláte chybu, pokud se v nejbližší době rozhoupete k zakoupení prvního telefonu vašemu dítěti.

Telefon dítěti může pomoci i při vzdělávání. Stále důležitějším faktorem pro pořízení prvního telefonu je ale zařazení do kolektivu.

Nicméně ještě nekončíme. Pomalu, ale jistě, se dostáváme k první otázce.

Kdy tedy pořídit dítěti první telefon?

Průzkum mezi našimi zákazníky potvrdil, že pořízení prvního telefonu je v současné době obvykle spojováno už s nástupem do první či druhé třídy. Nákup prvního telefonu v 6 až 7 letech dítěte by volilo 38 % respondentů. Evidentně to koresponduje i s důvody, proč vůbec telefon pořídit. Na druhou stranu si nemalá část respondentů nemyslí, že by byl problém pořídit dítěti telefon až mezi jeho 10 a 11 rokem. Konkrétně se pro pořízení telefonu v tomto období kladně vyjádřilo 24 % rodičů. Na čem se už shodují téměř všichni je fakt, že dítě by mělo dostat svůj první telefon již na prvním stupni základní školy, shodlo se na tom 91 % respondentů v rámci našeho průzkumu. 

Před nákupem samotného zařízení zvažte ještě další dvě důležité otázky:

  • Má vaše dítě dostatek zodpovědnosti?
  • Váží si věcí, chrání je, nebo je naopak vaše dítě věčný ničitel a často věci ztrácí?

To, že si možná nejste jistí odpověďmi na předchozí otázky ještě neznamená, že telefon nemáte dítěti pořizovat. Důležitá je hlavně komunikace. Je především na vás, abyste dítěti dobře vysvětlili, že telefon není hračka, ale je určený především pro komunikaci mezi ním a vámi, pokud zrovna nejste spolu.

Dále doporučujeme také vyzdvihnout fakt, že telefon stále nepatří k levným věcem a dítě by si tak mělo dobře uvědomovat jeho hodnotu. Naprosto ideální je situace, kdy dítě dostane svůj první telefon za odměnu. Zkrátka aby samo přispělo k jeho získání. Například může mýt nádobí nebo pomáhat s pravidelným úklidem. Uvidí potom za svým telefonem i práci, kterou muselo vykonat, abyste mu ho dopřáli. Mělo by si ho pak mnohem více vážit a vy budete mít pro změnu lepší pocit z nákupu.

Pro menší děti doporučujeme zvolit jako první zařízení spíše chytré hodinky, než telefon.

 

Doufáme, že jsme vám tímto krátkým shrnutím trochu usnadnili rozhodování, zda už pořídit vašemu dítku první telefon či hodinky. Pokud je vaše odpověď kladná, určitě zkoukněte náš nový tarif pro děti – Junior, který je jako stvořený právě do prvního telefonu a nezapomeňte se také podívat na naši nabídku chytrých telefonů a hodinek.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *