Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tipy pro lepší WiFi signál, aneb kam umístit modem

Kam s ním a jak ho nastavit? Tyto otázky si klade asi většina uživatelů při běhání s novým modemem po bytě či domě. Máme pro vás několik zaručených tipů, které vám pomohou dosáhnout lepšího WiFi signálu, díky kterému využijete naplno potenciál vašeho domácího internetu. Většina z nich se týká samotného umístění, které je zásadnější, než si možná myslíte. Mimochodem, věděli jste, že kočky a modemy toho mají hodně společného?

Výš a ještě výš

Kdyby byl modem kočkou, byla by to kočko stromová. Protože takové kočky rády odpočívají ve vyšších místech, například přímo na stromech. Mimochodem pak existují i kočky křovinové, ty naopak většinu života stráví na zemi. A zem je přesně to místo, kam byste modem umisťovat neměli. Vlastně byste ho neměli umisťovat ani na stolky. Ideální jsou výše umístěné poličky. Nereálný, ale zároveň nejideálnější by byl zřejmě lustr, potažmo strop. A víte proč? Modemy často vyzařují signál pod sebe, takže pokud chcete dosáhnout maxima, řiďte se pravidlem čím výše, tím lépe.

V centru dění

I jako ta kočka chce být obvykle v centru dění, stejně tak i modem byste měli umístit ideálně do středu místnosti, kde se budete nejčastěji připojovat. Zbavíte se tak překážek v podobě zdí a rohů, které buď signál úplně pohlcují, nebo odrážejí, což ale také není to, co si přejete, protože s každým odrazem signál slábne. Vy se pak už jen divíte, proč vám nejde internet tak, jak by měl. Tady krásně vidíte, že ten lustr nebyl úplně špatný nápad – nahoře a obvykle ve středu místnosti. V případě vícepatrového domu doporučujeme umístit modem do prvního patra nad místnost, kde budete obvykle trávit nejvíce času.

A přece se otáčí

Tak jako kočky fascinují věci, které se hýbou a otáčí, tak i vás by měli fascinovat polohovatelné antény modemu. Nejnovější modemy mají obvykle několik antén a není výjimkou, když narazíte na modemy i se šesti a více anténami. A když už je modem má, je dobré je dobře využít. Ideální je nasměrovat každou na jinou stranu. Základem je mít alespoň jednu ve vertikální poloze a jednu v horizontální. Signál se totiž šíří ve tvaru kužele a při špatném namíření antén k vám může doputovat už jen jeho okrajová část.

Nerozumí si s domácími spotřebiči

Stejně jako kočky se dost často vyhýbají domácím spotřebičům (zvláště, když jsou v běhu), tak i modem by se jim nejraději vyhnul. Ten to ale sám udělat nemůže, tak je to na vás. Rozhodně byste ho neměli umisťovat vedle televize a mikrovlnné trouby. Zkrátka jakékoliv další záření, a dokonce i magnetické pole, ruší i samotné vyzařování WiFi signálu. A z toho vyplývá, že i takové umístění modemu vedle počítače není dobrou volbou. Říkal tady někdo lustr?

Několik dalších rad pro lepší signál

Všechny předchozí tipy a rady fungují obvykle dost univerzálně, ale samozřejmě hodně záleží na konkrétním prostoru a typu stavby, kde se modem nalézá. Také pozor na tlusté zdi, které jsou pro signál velkým oříškem, stejně tak velká zrcadla a obecně kovové předměty. Možná vás to překvapí, ale i takové akvárko dokáže signál odstínit velmi dobře, protože vodou téměř neprojde. Mimochodem tady bychom analogii s kočkou také určitě zvládli.

Sílu a rychlost WiFi sítě ovlivníte výrazně i nastavením kanálu, protože některé už mohou být značně zatížené jinými sítěmi ve vašem okolí. Nezapomeňte také na frekvence. Velmi stručně řečeno je 2,4 GHz frekvence vhodnější pro delší vzdálenosti s více překážkami. Naopak 5 GHz je výborná pro krátké vzdálenosti bez překážek a nejlépe s ní využijete potenciál rychlého internetu.

Pro porovnání různých nastavení doporučujeme využít mobilní aplikace, které dokáží změřit sílu signálu a hlavně vám prozradí i podrobnosti o současném nastavení modemu. V obchodě Google Play či App Store jich najdete mnoho a jsou často zdarma. A určitě není tajemstvím, že na kvalitním signálu se výrazně podílí i kvalitní modem. Takže vybírejte dobře.

A poslední rada na závěr. Modemy vyzařují dost tepla, kterým lákají především zvířecí druh Felis Catus. Jinak řečeno se opět vracíme ke kočkám. Ty sice na modemu vypadají roztomile, ale kromě přehřátí modemu mohou způsobit i rušení samotného WiFi signálu. Takže kočky s modemy toho mají sice hodně společného, ale je lepší je držet dál od sebe.

 

Víte, že i GoMobil nabízí rychlý internet na doma? Aktivace je zdarma, stejně jako nastavení technikem. Navíc můžete využít možnosti pořízení kvalitních modemů na splátky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *