Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak vypnout modré světlo v mobilu? Aneb dopřejte si lepší spánek

Špatně se vám usíná? Po probuzení se cítíte, jako byste nespali? Dost možná za to může váš telefon a modré světlo, které vyzařuje. Přečtěte si, proč tomu tak je a jak se mu můžete bránit. Není to nic složitého.

Co je modré světlo?

V poslední době se o modrém světle mluví převážně v souvislosti s elektrickými zařízeními. Nejčastěji jsou zmiňovány právě mobilní telefony, počítače, televize ale třeba i LED žárovky. Modré světlo jako takové je ale součástí (spolu s dalšími barevnými složkami) i běžného slunečního záření. Jeho vlnová délka je od 380 do 500 nm a je také často označováno jako vysoce energetické viditelné světlo (HEV).

Jak modré světlo škodí?

Modrá složka světla má důležitou funkci. Blokuje totiž růst hladiny hormonu melatoninu. Tomuto hormonu se neformálně říká „hormon spánku“. A to je právě kámen úrazu.

Zcela zjednodušeně by se dalo říct, že když je slunečný den, náš organismus je „podvědomě“ připraven pracovat. Po západu Slunce se náš organismus i díky vlivu zmíněného hormonu přepne naopak do režimu spánku či odpočinku.

To, co ale vcelku dobře fungovalo samo o sobě v dřívějších dobách, kdy hlavní zdroj modrého světla bylo právě sluneční záření, dnes tvrdě naráží na bariéru v podobě moderní společnosti a techniky všude kolem nás. Když na nás i po setmění září modré světlo ze všemožných monitorů a displejů, zaděláváme si na vleklé problémy se spaním i duševní a fyzickou regenerací.

Spektrum světla

Jak se modrému světlu bránit?

Možností je více. Jednou z nich je například dodržování nepříliš známé poučky 20-20-20. Co se za čísly skrývá? Po každých 20 minutách byste si měli dát pauzu od sledování monitoru či displeje a dalších 20 sekund pak sledovat objekt vzdálený zhruba 20 stop (odpovídá přibližně 6 metrům). Ale ruku na srdce, málokdo si na tuto poučku vzpomene a bude ochotný ji dodržovat.

Druhou možností je „odložit“ všechny monitory a displeje nejméně 2 hodiny před spánkem. I v tomto případě si myslíme, že jde v dnešní uspěchané době o značně nereálný požadavek pro většinu populace.

Další možností jsou ochranná skla filtrující modré světlo, která se dají připevnit, nebo přilepit na monitor či displej. Nejedná se ale o zcela levnou záležitost. Cena takových skel pro mobilní telefony atakuje často i částku jednoho tisíce korun.

Asi nejsnadnější možností, navíc bez dalších investic, je použití systémového / softwarového filtru modrého světla. Jak ho aktivovat si řekneme v další části.

Jak funguje filtr modrého světla?

Než se pustíme do nastavování, chceme vás v rychlosti seznámit s tím, co můžete od softwarového filtru očekávat, a na jakém principu vlastně funguje. Vše je založeno na změně teploty barev displeje. Právě změnou do žlutých či červených tónů odfiltrujete modré světlo. Princip je u většiny zařízení stejný, ať už se jedná o systém Android či iOS. Některé filtry navíc snižují jas na minimum nebo dokonce pod běžné minimum. Proto se v nastavení často skrývá filtr modrého světla pod možností nočního režimu.

Teplota barev, nebo odborněji teplota chromatičnosti se udává v Kelvinech (K). Čím více Kelvinů, tím více je světlo bílé až modré.

Nažloutlé světlo  se pohybuje v rozmezí 1000 až 4500 K. Denní světlo světlo má teplotu obvykle 5000 až 7000 K, což jsou hodnoty, kterých dosahuje i standardně nastavený displej mobilního telefonu.

Jak funguje filtr modrého světla?

Jak zapnout filtr modrého světla u telefonu s Androidem?

Sedmá verze Androidu představila systémový filtr modrého světla. Takže se nejedná jen o záležitost nejnovějších telefonů. Někdy se skrývá pod možností nočního režimu či konkrétně v Samsungu pod položkou Pohodlí pro oči.

Obecná cesta k nastavení:

  1.  Vyberte Nastavení  > Displej > Filtr modrého světa (může být uvedeno jako Pohodlí pro oči apod.)
  2. Zapněte Filtr. Nastavte si teplotu barev. Některé verze systému nabízí i možnost plánované změny teploty barev podle času.

Pokud v nastavení vašeho telefonu s Androidem nic podobného nedohledáte, poohlédněte se v Obchodu Play. Doporučujeme například aplikaci od českého vývojáře Twilight: Filtr modrého světla, která má i více možností nastavení než systémový filtr.

Jak zapnout filtr modrého světla u telefonu s iOS?

U zařízení s iOS hledejte funkci Night Shift, díky které si také můžete upravit teplotu barev. Pokud si pravidelně aktualizuje systém, tato funkce vám ve vašem zařízení rozhodně chybět nebude.

Cesta k nastavení:

  1. Vyberte Nastavení > Zobrazení a jas > Night Shift.
  2. Zapněte funkci Night Shift. Na stejné obrazovce můžete naplánovat časy, kdy se má Night Shift automaticky zapnout a upravit teplotu barev.

 

Po zapnutí filtru modrého světla by se vám mělo snadněji usínat po odložení vašeho telefonu. Ale poděkují vám i vaše oči, díky filtru se jim hodně uleví. To poznáte ihned. Ale ještě než půjdete spát, koukněte do e-shopu GoMobil a vyberte si telefon až s 1000 Kč slevou.

A nebo vám nedá spát váš operátor? Tak zkoukněte nabídku GoMobil tarifů už od 60 Kč.

  1. Jana Kulikovová Jana Kulikovová

    U mě to bylo pod „čtecí režim“, ale je to fakt příjemnější osvětlení, nechám si ho trvale.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *