Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak ochránit telefon před viry? Aneb 10 tipů pro bezpečný telefon

Mobilní zařízení jsou čím dál častěji terčem kyberútoků. A není se čemu divit. Z telefonů se staly v posledních letech spíše mobilní počítače, do kterých se mohou infiltrovat viry stejně snadno,  jako do těch běžných. Uživatelé tomu ale často nepřizpůsobují své chování a vystavují sebe a své telefony zbytečnému riziku. Nepatříte mezi takové uživatele i vy? A jak vůbec poznat zavirovaný telefon?

 Typy mobilních virů

  • Adware je typ malwaru, který zobrazuje reklamy obvykle ve formě vyskakovacích oken. Obvykle i sleduje internetovou aktivitu uživatele, aby mohl lépe cílit obsah reklam.
  • Spyware tajně sbírá informace a odesílá je dál na řídicí server. Maskuje se za skutečné aplikace. Po nainstalování začne zaznamenávat údaje, například obsah SMS, navštívené webové stránky, stisknuté klávesy na klávesnici, přihlašovací údaje apod.
  • Ransomware je program, který šifruje a zamyká vaše důležité soubory. Jeho tvůrci pak požadují peníze za vrácení těchto dat.
  • Červy jsou navržení tak, aby se sami šířili, aniž by k tomu potřebovali podnět ze strany uživatele. Do zařízení se dostanou zpravidla přes SMS a MMS.
  • Trojské koně se potají napojí na oficiální aplikace a aktivují se až s instalací. Dokážou například deaktivovat určité aplikace a funkce nebo dokonce uzamknou telefon.

 

Tipy pro bezpečný telefon

1. Aktualizujte si pravidelně systém

Pravidelně si kontrolujte v nastavení telefonu, zda pro něj není dostupná aktualizace. Ty přináší nejenom novinky s hlediska funkčnosti telefonu, ale hlavně také i z hlediska zabezpečení.

Probíhající aktualizace systému android.

Neinstalujte si upravené verze systému Android, které nejsou přímo od výrobce vašeho telefonu. Zaprvé je to nebezpečné samo o sobě a přijdete tím i o záruku. Druhý problém je v nutnosti provedení tzv. rootu, který právě umožňuje nainstalovat jiné verze systému, ale také umožní aplikacím se dostat v systému „dál“, než je tomu běžně možné. Pokud se chystáte koupit telefon z druhé ruky, je proto dobré si zjistit, zda má telefon oficiální verzi systému.

2. Stahujte pouze ověřené aplikace z oficiálních obchodů

Aplikace stahujte pouze z Obchodu Play (zařízení s Androidem) nebo z App Store (zařízení s iOS). Vyhněte se neoficiálním zdrojům, které nabízí dokonce i zdarma aplikace, které jsou standardně zpoplatněné. Nikdy nevíte, k jak velkému zásahu do samotného kódu aplikace došlo.

Oficiální obchod ještě není zárukou bezpečné aplikace. Vždy před stažením berte v potaz její hodnocení, počet stažení a recenze od uživatelů. Pozor také na vyžadovaná oprávnění ze strany aplikace, obecně platí čím méně oprávnění vyžaduje, tím lépe. Také zpozorněte, pokud aplikace v přehledu uvádí, že nešifruje data.

Přehled oprávnění, které vyžadují aplikace.Stejně jako aktualizace systému jsou pro zachování bezpečnosti důležité i aktualizace samotných aplikací. Opět je aktualizujte pouze přes oficiální obchody. Rozhodně neoddalujte aktualizace bankovních aplikací, sociálních sítí a komunikačních nástrojů.

3. Odinstalujte aplikace, které nepoužíváte

Odinstalujte všechny aplikace, které dlouhodobě nepoužíváte. Kromě toho, že vám zbytečně zabírají místo, tak se mohou i zbytečně spouštět na pozadí, využívat udělených oprávnění pro sdílení vašich údajů a v neposlední řadě vám mohou ovlivnit i výdrž baterie.

4. Antivir může být dobrý pomocník

Rozhodně se na ně nemůžete 100% spolehnout, ale mohou být dobrým ukazatelem stavu vašeho telefonu. Upozorní například na podezřelé aplikace, které vyžadují příliš mnoho oprávnění, nebo něco není v pořádku v jejich kódu.

Příklady mobilních antivirů

Volte pouze ověřené, například Avast či ESET. Doporučujeme je alespoň jednou za čas nainstalovat, provést test a znovu odinstalovat.

5. Nepřipojujte se k veřejným Wi-Fi sítím

Typicky se jedná o sítě bez zabezpečení, které jsou dostupné v obchodních centrech. Vaše data, která se do takové sítě dostanou opravdu nejsou v bezpečí. S trochou snahy je může získat víceméně kdokoliv. Přihlásit se tak na podobné síti například do mobilního bankovnictví je velké bezpečností riziko.

6. Pozor na odkazy a žádosti o informace

Dávejte si pozor při komunikaci na podezřelé žádosti týkající se vašich přihlašovacích údajů a dalších citlivých informací. Stejně tak si dejte opravdu dobrý pozor na odkaz, který vám neznámá osoba pošle přes SMS, e-mail nebo Messenger. Nikdy na něj neklikejte.

Příklad podvodné SMS od banky

Pokud vám ho někdo zašle například jménem banky, vše si nejprve ověřte telefonicky přes zákaznickou linku. Pozor také na odkazy v pochybných reklamách, které vás mohou přesměrovat na falešné weby.

7. Pro zámek telefonu používejte silná hesla a biometrické zabezpečení

Zapomeňte na heslo 1234. Pokud ho máte nastavené, tak ho hned teď změňte. Ideální je použít šestimístné heslo a zkombinovat ho s otiskem prstu, či s rozpoznáváním obličeje. Raději se vyhněte heslům ve formátu gesta. Tento způsob se dá totiž velmi snadno „odkoukat“. A když jsme u koukání, vždy si před zadáním hesla ověřte, zda vám někdo nekouká přes rameno.

8. Vyhněte se neznámým výrobcům telefonů

Při výběru nového telefonu se zaměřte na ověřené výrobce, kteří investují do zabezpečení mnohem více, než neznámé značky pochybného původu. Například Samsung je jedním z lídrů z hlediska bezpečnosti a disponuje mnoha certifikacemi, které to potvrzují (DISA, BSI apod.). Stejně tak Xiaomi, které v nedávné době jako první čínská značka získalo prestižní certifikaci GDPR, týkající se ochrany osobních údajů.

9. Vyměňte včas starý telefon

Pokud máte telefon déle než 4 roky od jeho uvedení na trh, doporučujeme zvážit jeho výměnu. Po 3 až 4 letech (někdy i dříve, záleží na výrobci) už telefony obvykle nedostávají ani základní bezpečnostní aktualizace.

10. Nepůjčujte telefon dětem

Chápeme, že je to těžké. Ale pokud chcete ochránit vaše údaje a peněženku, tak je to opravdu na místě. Mnoho virů se skrývá právě ve hrách, které děti tak rádi bezmyšlenkovitě stahují. Nemluvě o všech odkazech, které na děti mohou vyskočit.

Dítě, které si hraje s telefonem

Raději jim dejte na hraní váš starý vyřazený telefon (vše před tím smažte, odhlaste váš účet a vytvořte jim nový) nebo jim pořiďte nový levný tablet či telefon.

 

Uvažujete o novém telefonu? Koukněte do e-shopu GoMobil a pořiďte si právě teď telefon až s 1000 Kč slevou.

 

Pár dalších tipů nejenom pro telefony s Androidem

Jak poznat zavirovaný telefon?

  • V telefonu se objevily neznámé aplikace
  • Aplikace často bezdůvodně „padají“
  • Reklamy se zobrazují i bez spuštěných aplikací
  • Bez vašeho přičinění došlo k výraznému navýšení datových přenosů
  • Baterie telefonu se velmi rychle vybíjí
  • Telefon se přehřívá a to i bez používání

Jak odstranit vir z telefonu?

Nejdříve doporučujeme nainstalovat antivirový program (Avast, ESET apod.) a spustit jeho test. Pokud se nic neprokáže a vy jste nadále přesvědčeni, že máte telefon napaden, postupujte podle dalších kroků.

  1. Telefon přepněte do nouzového režimu.
  2. Přejděte do stažených aplikací. Hledejte hry či aplikace, které jste nenainstalovali, popřípadě které jste si nainstalovali těsně předtím, než se telefon začal chovat nestandardně.
  3. Pokud takové najdete, klepnutím na tlačítko Odinstalovat se je pokuste smazat. Pokud vám to nebude umožněno, postupujte dalším krokem.
  4. Vstupte do Nastavení, zvolte možnost Zabezpečení, zde najděte možnost Aplikace správce zařízení. Nebo můžete využít lupy pro hledání v rámci nastavení. Pokud danou aplikaci najdete v seznamu Aplikací správce zařízení, klepnutím na tlačítko Deaktivovat jí odeberte přístupová oprávnění. Poté už by mělo být možné aplikaci odinstalovat (opakujte krok 2. a 3.)

Samozřejmě se může stát, že ani odinstalace aplikací nepomůže. Pak už zbývá pouze poslední možnost, a to obnovení výchozího stavu zařízení. Tuto možnost také naleznete v nastavení telefonu, obvykle v sekci úložiště, nebo obecné správy. Počítejte s tím, že vše tímto krokem smažete (výjimkou můžou být data na paměťové kartě).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *