Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Roaming 2021: jak je to s voláním, SMS a daty v zahraničí

Podmínky pro cestování se díky onemocnění COVID-19 změnily doslova ze dne na den. Kdo se chystá v letních měsících do svých oblíbených destinací, určitě dnes a denně sleduje Cestovatelský semafor a podmínky vstupu do jednotlivých zemí. Očkování, testy, vstupní formuláře a pojištění jen mohou zvětšovat zmatky, které přicházejí s „oblíbeným“ balením na dovolenou. Mobilní telefon automaticky dáte do kapsy a s překročením státních hranic to přijde…Příchozí SMS „Dobrý den, vítejte v roamingu…“

V tu chvíli vám bleskne hlavou: „Jak je to vlastně s tím voláním, SMS a daty v zahraničí? Můžu zavolat nebo napsat, že jsme dorazili v pořádku a poslat domů pár fotek? Nepřijde mi pak dvojnásobný účet za telefon?“

Zóna 1 (EU a EEA)

V případě, že vycestujete do Chorvatska, Itálie, Řecka nebo dalších států EU a EEA, nacházíte se v Zóně 1 a můžete se tedy chovat jako doma. Máte-li v Čechách volné jednotky, budete z nich čerpat i nadále při volání, SMSkování a datování. Za příchozí hovory nezaplatíte ani korunu navíc.

Pouze bychom vás rádi upozornili na dvě výjimky, které se k Zóně 1 vztahují:

  1. Máte-li aktivní baliček neomezeného volání nebo SMSkování v síti GoMobil (ať už v rámci tarifu nebo jsme vám jej dali jako odměnu za doporučení), je potřeba si uvědomit, že platí pouze pro naši českou sít. Jste-li v zahraničí, nejste momentálně připojeni k naší síti, ale k síti zahraničního operátora. Proto provolané volné minuty a odeslané SMS budete čerpat z balíčků volných jednotek. Pokud takový balíček nemáte nebo jste ho již vyčerpali, pak za každou minutu a SMS zaplatíte jednotkovou cenu stejně jako v ČR.
  2. Od 1.7.2021 jsou u všech Tarifů RINGO regulované výše datových balíčků. Pokud máte např. RINGO 200 s datovým balíčkem 18 GB, v Čechách je možné vyčerpat plných 18 GB dat a nezaplatíte ani korunu navíc. V Zóně 1 máte volně k dispozici 16 GB dat a za další 2 GB vám mohou být naúčtovány příplatky v řádu halířů za 1 MB. Konkrétní možnosti čerpání datových balíčků u Tarifů RINGO naleznete v Aktuálně platném ceníku.

Chcete-li cestovat v Zóně 1 s naší Předplacenkou, nezapomeňte si před odjezdem požádat o povolení roamingu. Ten můžeme povolit při splnění svou podmínek:

➡️  Váš kredit je v současné chvíli alespoň 300 Kč
➡️  Sdělíte nám své kontaktní a identifikační údaje

Pro povolení roamingu nás kontaktujte.

Zóna 2

Pokud jste se vydali za teplem například od Egyta, Turecka nebo na Kypr (přesněji do Severokyperské turecké republiky) nacházíte se již v Zóně 2. Tady pro vás již neplatí žádné volné ani neomezené jednotky minut SMS nebo dat. Vyznat se v roamingových cenách v Zóně 2 je jednoduché. Pro všechny tarify GoMobil platí stejné ceny. Zatímco v Zóně 1 se již neplatí za příchozí hovory, v Zóně 2 tento příplatek najdete.

📞  Odchozí hovory: 37 Kč / min.
📞  Příchozí hovory: 19,30 Kč / min.
💬  Odchozí SMS: 11 Kč
📷  Odchozí MMS: 18 Kč
Výsledek obrázku pro wifi Internet: 80 Kč / MB

Zóna 3

Rozhodli jste se letošní dovolenou strávit v Thajsku, na Bali, v Tunisu či Maroku? Pak jste v podobné situaci jako v Zóně 2 a neplatí pro vás žádné volné ani neomezené minuty, SMS nebo data. I v zóně 3 platí pro všechny tarify GoMobil stejné ceny.

📞  Odchozí hovory: 70 Kč / min.
📞  Příchozí hovory: 50 Kč / min.
💬  Odchozí SMS: 19 Kč
📷  Odchozí MMS: 26 Kč
Výsledek obrázku pro wifi Internet: 348 Kč / MB

Uvedené ceny pro Zóny 2 a 3 neplatí na roamingové volání na prémiová čísla, zelené linky, mezinárodní čísla s prefixem 0800, tyto hovory jsou zpoplatněny dle sazebníku sítě, z níž byl hovor uskutečněn. V případě, že v roamingu voláte na zahraniční telefonní číslo, je váš hovor účtován dle roamingových cen podle vzdálenější zóny (např. voláte-li ze Zóny 2 na zahraniční číslo spadající do Zóny 3, bude váš hovor účtován dle roamingové ceny Zóny 3).

Vyúčtování roamingu provádíme po obdržení informací od příslušného roamingového operátora. Z tohoto důvodu může dojít ke zpoždění vyúčtování roamingu až o 3 měsíce od data uskutečnění hovoru.

Pro Předplacenku platí stejná pravidla jako v Zóně 1 – nezapomeňte si aktivovat roaming ještě před odjezdem.

Pokud byste tápali, do které Zóny zařadit právě tu vaší dovolenou, přehled všech států najdete na www.gomobil.cz/roaming, kde zároveň zjistíte, jak je to s voláním, SMS a daty👍

Nastavení roamingu v Samoobsluze

Pokud máte u GoMobil některý z našich tarifů, nastavení roamingu zvládnete jednoduše sami pomocí Samoobsluhy – na detailu své služby v záložce Roaming. Pokud máte nastaveno „Žádné omezení pro roaming“, můžete roamingovat po celém světe bez omezení. Budete-li chtít roaming naopak zablokovat, stačí přenastavit na možnost „Zamezen jakýkoliv roaming“ 

Data v roamingu můžete mít buď neaktivní (k internetu se v zahraničí vůbec nepřipojíte), nebo aktivní. Pro Zónu 2 a 3 vám doporučujeme data vypnout. Přeci jen ceny za jeden přenesený megabajt nejsou natolik příznivé (s tím my bohužel nic nezmůžeme) a vyúčtování by vás mohlo nemile překvapit.

Přejeme vám krásnou letní dovolenou a hlavně se v pořádku vraťte domů!

Na co se nás často ptáte?

Jaký je rozdíl mezi voláním do zahraničí a voláním ze zahraničí?
Nacházíte-li se svou SIM kartou GoMobil v zahraničí a voláte na libovolné telefonní číslo (české s předvolbou +420 nebo i zahraniční číslo s jinou předvolbou), jedná se vždy o roamingové volání za cenu uvedenou v roamingové části ceníku. To samozřejmě platí i pro odesílání SMS. Pokud jste se SIM kartou doma v Česku a voláte na zahraniční telefonní číslo, jedná se o zahraniční volání dle Ceníku volání do zahraničí.
Co je to EU limit?
Maximální výše stažených dat v roamingu se řídí EU limitem, který je 1225 Kč bez DPH. Po dotažení tohoto limitu dojde k blokaci dat.
Zaplatil jsem si okružní plavbu lodí. Jaké pro mě platí ceny?
Pokud budete trávit dovolenou na moři (nebo na horách), může se váš telefon připojit přes satelitní vysílače. Ty ale spadají do Zóny 3 a jsou účtovány výrazně vyšší cenou. O vstup do jiné Zóny budete sice informováni SMS, ale budete-li na moři, doporučujeme data zcela vypnout.
Chci odcestovat na měsíc do zahraničí. Co mi doporučíte, abych tam mohl datovat levněji?
Pokud se chystáte vycestovat na delší dobu do některé z destinací, které spadají do Zóny 2 nebo 3 a chcete v zahraničí využívat internet v mobilu, máme pro vás dva tipy:

  1. Místní restaurace, kavárny a bary mají většinou Wi-Fi – stačí se jen obsluhy zeptat na heslo.
  2. Podívejte se před odletem na nabídky místních předplacených SIM karet. Po příletu do dané země se zastavte v trafice, obchodu nebo u prodejního automatu přímo na letišti a vyberte si SIM kartu podle svých potřeb. Většina operátorů nabízí předplacené karty s datovými balíčky, které můžete využít například pro oblíbené aplikace jako je WhatsApp nebo Messenger. Jakmile kredit spotřebujete, můžete si často snadno dobít online.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *