Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak fotit mobilem, aneb 5 klíčových rad pro perfektní snímky

Jdete na procházku a najednou vás to ohromí. Západ slunce, jak z katalogu. Slunce zalévá řeku a okolní budovy magickým světlem, je takzvaná zlatá hodina. V tu chvíli chcete všechnu tu atmosféru zachytit do svého mobilu, ale jak na to? V tomto článku vám poradíme. A nejen to! Dáme vám i tipy na noční focení, na ideální kompozici a další.

Fotograf s opřenými lokty zachycuje chvíli, kdy kočka relaxuje na gauči pomocí svého mobilního telefonu.
Jaký postoj ideálně zaujmout při fotografování.

Základní rady pro mobilní fotografie, aneb jak začít

Začněme s tím, co by se mohlo zdát jako banální, nicméně je vždy nezbytné začít od začátku. Tyto základy jsme pro vás pečlivě sepsali, abyste v tomto článku nalezli opravdu vše, co potřebujete k mobilní fotografii.

Postoj je důležitý: Jak držet mobil při focení? Doporučujeme držet mobil oběma rukama a přitisknout lokty k tělu. Tato postojová technika poskytuje pevnější oporu, minimalizuje nechtěné otřesy a je obzvláště účinná v situacích s nízkým osvětlením nebo při používání delších expozičních časů.

Pokud se i tak zdá snímek roztřesený, použijte stativ. Lze si ho zakoupit v různých kvalitách.

Čistá čočka fotoaparátu: Základem, na který se zapomíná, a přesto je velmi důležitý. I malá skvrna nebo otisk na čočce může zásadně ovlivnit kvalitu fotografií, a proto je dobré věnovat této drobnosti patřičnou pozornost před každým focením. Včasná kontrola čistoty čočky může zabezpečit, že zachytíte okamžiky s maximální ostrostí a jasností.

Zoomování: I když má mobilní telefon vysoké rozlišení fotoaparátu, je třeba být opatrný při používání digitálního zoomu. Digitální zoom může vést ke ztrátě detailů a kvality obrazu, protože zvětšuje část snímku softwarovými úpravami. I když rozlišení hraje roli, výsledná kvalita závisí na dalších faktorech, včetně kvality optiky. Pro lepší výsledky se doporučuje spíše využívat optický zoom, pokud je k dispozici, protože ten využívá fyzických čoček a minimalizuje ztrátu kvality.

Ostření a světlo: Automatické ostření je k dispozici na všech mobilních telefonech, ale občas může potřebovat pomoc. Pokud je fotka příliš tmavá, jednoduše klepněte na světlé místo na displeji, aby se snímek zesvětlil. Naopak, při přesvětleném snímku klepněte na tmavé místo. Chcete-li zaostřit na konkrétní objekt, klepněte přímo na něj na displeji, což fotoaparátu pomůže zaměřit ostření. Tímto způsobem můžete dosáhnout lepších výsledků a přizpůsobit ostření podle potřeby.


Krajina osvícená teplými odstíny během zlaté hodiny.
Ukázka fotografování v čase tzv. zlaté hodiny.

Čas Fotografování – využijte denní dobu ve svůj prospěch

Osvětlení je klíčovým prvkem pro vytvoření kvalitních mobilních fotografií. Správné osvětlení může znamenat rozdíl mezi obyčejným a výjimečným snímkem. Zde jsou tipy, jak využít světlo a čas fotografování:

  1. Ranní Hodiny: Fotografování brzy ráno může přinést měkké a teplé světlo, které vytváří krásné stíny a dodává snímkům nádech čerstvosti. Tato doba dne je ideální pro zachycení klidné atmosféry a vytvoření snímků s nádhernými barvami.
  2. Polední Světlo: V průběhu dne, kdy slunce svítí v plné síle, se snažte vytvářet stíny a kontrasty. Pracujte s tvrdším světlem a využijte dynamiky, kterou vytváří sluneční světlo na předmětech a površích. světlo má studenou barvu a vytváří ostré stíny
  3. Odpolední Světlo: Při odpoledním světle můžete zachytit pestré a teplé odstíny, které dodávají snímkům hloubku a bohatost. Tato doba dne je ideální pro fotografování portrétů a krajin s intenzivními barvami.
  4. Večerní Hodiny: Krátce před západem slunce, známými jako „zlatá hodina,“ je světlo měkké a teplé. Toto období poskytuje dokonalé podmínky pro vytváření romantických a dramatických snímků s krásnými odlesky.
  5. Noční Fotografie: I po setmění můžete zachytit unikátní okamžiky. Experimentujte s nočními režimy fotoaparátu a dlouhými expozicemi pro zachycení městských světel, hvězdné oblohy nebo jiných nočních scén.

Světlo skrze strom vytváří dramatický kontrast a hry světla a stínu na malé květině v popředí.
Ukázka použití hloubky ostrosti u fotografování.

Jak na správnou kompozici

Správná kompozice je na způsob, jakým jsou prvky v obraze uspořádány a jak spolu vzájemně interagují. Správná kompozice může zlepšit vizuální atraktivitu a výraznost fotografie. Existují různé principy kompozice, které fotografové často používají k vytvoření úspěšných a poutavých snímků. Některé z hlavních zásad kompozice zahrnují:

  1. Pravidlo třetin: Rozdělte snímek na imaginární mřížku se dvěma vodorovnými a dvěma svislými čarami. Umístění hlavních subjektů na průsečíky těchto čar vytváří vyvážený a zajímavý kompoziční efekt, který upoutá pozornost diváka.

    Jak na mobilu zapnout mřížku ve fotoaparátu?
    Otevřete aplikaci Fotoaparát → Přejděte do nastavení fotoaparátu, které je označeno ikonou ozubeného kola → Hledejte volbu nazvanou „Mřížka“, „Mřížkové linie“ nebo „Dělící čáry“ → Aktivujte ji

  2. Hloubka ostrosti: Hloubka ostrosti ve světě mobilní fotografie umožňuje fotografům zaměřit se na hlavní objekt, přičemž ostatní prvky postupně rozmazává. Tento efekt je dostupný pomocí portrétního režimu v mobilních telefonech. Vytváří kompozice s výrazným kontrastem mezi zaostřeným hlavním objektem a rozmazaným pozadím.
  3. Vedoucí linky: Využijte přirozené nebo umělé linie, jako jsou cesty, ploty nebo řeky, k vedení pohledu diváka k hlavnímu objektu. Tímto způsobem můžete lépe navigovat pozornost a dodat fotografii směr.

Správná kompozice je subjektivní a může se lišit podle vkusu a zaměření každého fotografa.


Noční město zachycené dlouhou expozicí, kde rozmazaná světla vytvářejí atmosféru pohybu a tajemství.
Ukázka fotografování světelných stop v noci.

Jak na noční fotografie s mobilním telefonem

Noční focení s mobilním telefonem může být výzvou, ale s trochou trpělivosti a kreativity můžete vytvořit úchvatné snímky, které přenášejí náladu a kouzlo noci.

  1. Stabilizace a stativ: Při nočním focení je klíčové udržet fotoaparát stabilní. Použijte stativ nebo pevný povrch, abyste minimalizovali rozmazání a zajistili ostré snímky. Mnoho mobilů nabízí také režimy noční fotografie, které využívají delší expoziční časy, ale i tak je stabilizace důležitá.
  2. Režim noční fotografie: Většina moderních mobilů má speciální režimy pro noční fotografie. Tyto režimy optimalizují nastavení pro fotografování za nízkého osvětlení a mohou poskytnout výrazně lepší výsledky.
  3. Světelné stopy: Úmyslné rozmazání při fotografování světelných stop vozidel může vytvořit zajímavý efekt dynamiky a pohybu. To může být zejména atraktivní na místech s hustým provozem nebo při fotografování městské scenérie.
  4. Využití osvětlených prvků: Při nočním focení hledejte osvětlené prvky, jako jsou lampy, nástěnná světla nebo jiné zdroje světla. Tyto prvky mohou posloužit jako přirozené akcenty ve vašich snímcích a přidat do nich zajímavé kontrasty. Zkuste začlenit do kompozice světelné body nebo linie, které vytvářejí vizuálně poutavý prvek. Dále se můžete pokusit experimentovat s odlesky světla na vodních plochách, což může přidat do snímku další dimenzi a atmosféru. Hledání a využívání přirozených světelných zdrojů ve scéně může vaše noční fotografie obohatit o jedinečné a zajímavé prvky.

Na jedné straně neupravená krása přírody, na druhé straně stejný pohled, avšak s použitím filtru, vytvářející jiný estetický výraz.
Ukázka použití aplikace pro úpravu fotografií.

Aplikace pro úpravu fotografií. Objevte svět digitálních vylepšení.

Dnes je možné vylepšit i méně zajímavou fotku. Mobilní aplikace a filtry mohou výrazně zlepšit kvalitu vašich fotografií. Zde jsou doporučené aplikace:

1.Snapseed – Oblíbená a všestranná aplikace pro úpravu fotografií, která nabízí širokou škálu nástrojů a možností, od základních úprav až po pokročilé funkce, jako je retušování obličeje a odstranění nežádoucích objektů. Je dostupná zdarma pro Android a iOS.

 Zobrazit v obchodě Play

2. Adobe Lightroom – Profesionální aplikace pro úpravu fotografií, která nabízí pokročilé nástroje pro úpravu expozice, barev, kontrastu a dalších parametrů. Je dostupná v bezplatné verzi s omezenými funkcemi a v placené verzi, která nabízí všechny funkce a podporu cloudové synchronizace.

 Zobrazit v obchodě Play

3. VSCO – Aplikace s důrazem na úpravu fotografií pomocí filtrů, která nabízí širokou škálu přednastavených filtrů a možnost vytvářet si vlastní filtry. Je dostupná v bezplatné verzi s omezeným počtem filtrů a v placené verzi, která nabízí všechny filtry a další funkce, jako je pokročilá úprava barev a retušování.

 Zobrazit v obchodě Play

Na kvalitu snímku má vliv samozřejmě i samotné rozlišení a počet Mpx. Dnes není výjimkou, že telefony mají i 108 Mpx — vyberte si z naší nabídky telefonů.


Tip na zajímavý úhel (perspektivu) focení.
Mobil otočte tak, aby zadní kamery mobilu byli u země. Tím dosáhnete velmi zajímavých úhlů fotografování a zároveň můžete pozvednout i hloubku ostrosti.

Malá rostlina v popředí dominuje, zatímco za ní se roztírá rozmazaná krajina, vytvářející dojem hloubky a kontrastu mezi blízkým a vzdáleným.

Závěr

V závěrečných poznámkách je dobré zdůraznit, že mobilní fotografie je o neustálém objevování a kreativitě. Každý snímek může být malým příběhem, který nám připomíná krásu světa kolem nás. Ať už fotíte na profesionální úrovni, nebo jen pro radost, je důležité si užívat proces a experimentovat s různými technikami. Využijte tipy a triky z tohoto článku jako východisko, ale najděte také vlastní styl a přístup k fotografování.


Máte pocit, že váš stávající mobil nedokáže zachytit atmosféru, kterou chcete vyfotit? Mohlo by být na čase zvážit pořízení nového. 🙂 Prohlédněte nabídku mobilů a příslušenství od GoMobil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *