Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

IPTV v Čechách: co to je a jaké má výhody?

Kdybychom si pojem IPTV vysvětlili odbornou mluvou, měli bychom říci, že se jedná o televizi přes internetový protokol. Jde o systém, kde jsou služby digitální televize šířeny prostřednictvím IP protokolu přes počítačové sítě, což může být součástí dodávky širokopásmového připojení. A právě toto použití technologií pro počítačové sítě je hlavní rozdíl IPTV od klasického plošného nebo kabelového vysílání.

Není to INTERNETOVÁ televize

Základním omylem řady diváků je představa, že IPTV je televize šířená přes klasický internet. Není to pravda, IPTV sice využívá stejnou distribuční síť jako vysokorychlostní připojení k internetu, nejde ale o klasické internetové vysílání. IPTV putuje po privátní IP síti, která není dostupná široké veřejnosti, ale pouze těm zákazníkům, kteří si ji předplatili.

Vysvětlení: Přes IPTV se šíří televizní programy, které nemohou z důvodu autorských práv uvolnit své vysílání na internet, aby je bylo možné sledovat kdekoli na světě. Veškeré akviziční pořady jako zahraniční filmy, seriály, ale i sportovní přenosy, televize nakupují většinou jen pro území České republiky a proto nemohou volně vysílat nejen přes internet, ale také přes satelit.

A není to ani kabelovka

IPTV není ani kabelovou televizí, protože u klasické kabelové televize divák nepotřebuje žádný speciální přijímač, operátor mu pouze aktivuje zásuvku a propojí ji s televizorem. Pokud jde ale o digitální kabelovou televizi, označovanou také zkratkou DVB-C, u té je nutný digitální set-top-box zapojený mezi zásuvkou a televizorem. Podobné přídavné zařízení je nutné i pro příjem IPTV. U té je ale situace ještě trošku složitější, protože zákazník potřebuje modem napojený na internetovou zásuvku, dále IPTV set-top-box napojený na modem a zapojený do televizoru. Pokud však vlastníte chytrou televizi (často najdete pod označením SmartTV), IPTV set-top-box nepotřebujete. Stačí jen připojit SmartTV rovnou do modemu, který je připojený do internetové zásuvky.

Na druhou stranu, IPTV nabízí mnohem větší míru interaktivity, kdy si divák může zpětně přehrát televizní pořady vysílané na jakémkoliv programu, objednat a přehrát film z domácí videopůjčovny, nebo si sám sestavit vlastní televizní program. Takové možnosti ani digitální kabelová televize nikdy nenabídne.

Malý slovník pojmů

Internetová televize
Nebo také on-line televize je digitální distribuce televizního obsahu po veřejném internetu. Pro obsah vysílaný internetovou televizí se používá pojem webová televize. V České republice patří k internetovým televizím Stream.cz, MALL.TV nebo DVTV.
Streaming
Je technologie kontinuálního přenosu audiovizuálního materiálu mezi zdrojem a koncovým uživatelem pomocí datového proudu. V současné době se streamingu využívá především pro přenášení audiovizuálního materiálu po internetu a to buď v reálném čase nebo systémem Video na vyžádání (VoD). Nejznámější server využívající streaming je YouTube nebo Vimeo.
Video na vyžádání
Zkratka VoD pochází z anglického významu Video on demand. Jde o to, že diváci nemusí nutně sledovat jen televizní vysílání v reálném čase. Díky VoD si lze za poplatek spustit přehrávání jednotlivých pořadů (filmů, epizod seriálů, dokumentů) na individuální objednávku konkrétního zákazníka v době, kterou si určí on sám – stačí si vybrat pořad z nabídky na televizní obrazovce. Na tomto principu lze tak sledovat HBO GO, Netflix, Voyo atp.
Pořady placené za zhlédnutí
Neboli PPV (Pay Per View) jsou televizní kanály i jednotlivé pořady, které jsou šířeny za dodatečné poplatky. Používají se hlavně pro přímé přenosy, kdy si divák sám neurčuje čas sledování. Typickým příkladem jsou sportovní přenosy, kdy si můžete zaplatit za jednotlivá utkání podle vašeho výběru.

 

Co vám tedy IPTV nabízí?

Elektronického programového průvodce

Ten je dnes již typickým doplňkem k digitální televizi a je k dispozici i pro uživatele IPTV služeb. Jde o interaktivní TV program dostupný přímo na televizní obrazovce. Poskytne vám informace o právě vysílaném pořadu i výhled na další vysílání televizních stanic. Umožňuje také různé druhy vyhledávání, filtrování a lze jej využít i pro jednoduché plánování automatického nahrávání pořadů.

Personalizace a rodičovský zámek

U vyspělejších IPTV služeb resp. set-top-boxů si více uživatelů (diváků) může vytvořit a spravovat individuální profily. Ty pak v závislosti na konkrétní technické realizaci mohou zahrnovat individuálně uspořádané nabídky programů. Rodiče též mají možnost svým dětem vytvořit takové profily, které blokují některé konkrétní programy. U jednodušších systémů, které nepracují s uživatelskými profily, lze podmínit sledování konkrétních programů zadáním hesla.

Správa zákaznického účtu

vzhledem k množství doplňkových placených služeb bývá dobrým zvykem, že uživatel má přes IPTV set-top-box přístup k přehledu čerpaných služeb. V lepším případě si pak v rámci svého uživatelského konta může spravovat i odebírané služby, měnit jejich nastavení a doobjednávat služby nové (třeba včetně nových televizních kanálů).

Vyzkoušejte GoMobil TV

Desítky kanálů v rozlišení Full HD, 7 dní zpětného přehrávání a spousta tematických programových balíčků. To vám nabízí naše nová GoMobil TV. Sledovat ji můžete na několika různých zařízení. Mezi nejoblíbenější patří na chytré televizi nebo ve webovém prohlížeči vašeho počítače nebo notebooku. V posledních letech získává i oblibu i sledování na mobilu nebo tabletu.

ProČ vás bude GoMobil TV bavit?

To vám ve videu prozradí Milan, který vám ukáže, jak to celé funguje a jak si ji propojit s televizí a přehledně provede všemi funkcemi.

A jak už to u GoMobil bývá, služba je bez závazků a pokud by vám televize nevyhovovala, snadno ji odhlásíte a nezaplatíte ani korunu. Tarify, doplňkové balíčky a přehled všech programů najdete na gomobil.cz/televize.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *