Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Češi a telefony v roce 2021. Co jsme kupovali a jak jsme na tom v porovnání se světem?

Rok 2021 se nesl ve znamení nedostatku. To se samozřejmě projevilo i na poli výrobců mobilních telefonů. Připravili jsme si pro vás souhrnné statistiky, jak si výrobci vedli v rámci prodejů přímo u nás ale i ve světě. Kdo tedy v Česku vyhrál tuto pomyslnou bitvu?

Všechny informace v článku vycházejí z dat společnosti StatCounter.

Samsung vs Apple

Rok 2021 skončil z pohledu tržního podílu na českém trhu velmi těsným vítězstvím společnosti Samsung s celkovými 24,19 %. Nejvíce se Samsungu podle statistik dařilo v srpnu, kdy mu patřilo 25,5 % z celkového trhu s telefony v rámci ČR. Zcela jistě na tom má zásluhu široká nabídka telefonů, kdy i v době krize měl Samsung stále co prodávat. Velmi dobře se na trhu také uchytila většina telefonů z řady A, ale nezanedbatelný podíl na procentech má i úspěch nově představených ohebných modelů, především Z Flipu 3.

Druhé místo obsadil Apple s celkovými 24,12 %. Ten zaznamenal velký nárůst od září, kdy představil iPhony řady 13, o které byl a stále je velký zájem. V listopadu si díky tomu ukousl z podílu na trhu téměř 28 % a byl to jeho nejlepší výsledek za celý rok 2021 a zároveň i nejlepší výsledek za rok 2021 celkově ze všech výrobců.

Třetí místo celkově si vybojovalo Xiaomi, které „rostlo“ celý rok. Začalo na necelých 20 % trhu a v prosinci skončilo na podílu téměř 24 %. Celkově to za celý rok v průměru vychází na 22,38 %. Velkou zásluhu na tom má představení cenově dostupných 5G telefonů a také nových modelů oblíbené řady Redmi Note.

Jaké telefony Češi nejvíce kupují? V roce 2021 Češi nejvíce kupovali telefony od Samsungu, Applu, Xiaomi a Huawei.
Ve všech statistikách vycházíme z dat společnosti StatCounter.com, která vytváří analýzy na základě dat z tisíců webových stránek a e-shopů.

 

Možná překvapivě se na čtvrté příčce udržela společnost Huawei. V tomto případě se jedná spíše o setrvačnost, kdy výrobce ještě doprodával cenově dostupné starší modely, na které se ještě nevztahovaly restrikce. Tím pádem měly stále k dispozici Google služby, tedy i Obchod Play. Na začátku roku 2021 měla podíl na českém trhu ještě téměř 19 %, ke konci roku se ale dostala na 13 % a dá se očekávat ještě další propad v roce 2022.

Na dalších příčkách se bavíme již o podílu menším než 2 %. Nicméně se většinou jedná o rychle rostoucí značky typu Realme a Oppo (ale už i dobře známou Motorolu), kdy se dá očekávat, že v roce 2022 i v rámci ČR zatopí velkým hráčům o dost více.

Rok 2021 vs 2020

Při porovnání s předchozím rokem 2020 je jasné, že Samsung je stálice, která příliš neutrpěla ani restrikcemi a nedostatkem čipů. Nicméně i tak zaznamenal Samsung menší ztrátu v rámci trhu. Naopak i v nepříznivé době si polepšily společnosti Apple a Xiaomi. Apple zhruba o 3,5 %, Xiaomi dokonce téměř o 5 %. Zároveň srovnání s rokem 2020 dokresluje pomalou zkázu společnosti Huawei v rámci evropských trhů. Rozdíl mezi začátkem roku 2020 a koncem roku 2021 činí 10 % v neprospěch společnosti.

V roce 2020 Češi nejvíce kupovali telefony od Samsungu, Applu a Huawei. Mnohem více také oproti předchozím rokům kupovali telefony od Xiaomi, které se dostalo v prodejích těsně za Apple.

ČR VS SVĚT

Na prvních dvou příčkách je to celosvětově velmi podobné jako v ČR. Samsung opět velmi těsně zvítězil nad společností Apple. Jejich celkový tržní podíl je ale o dost větší. Obě společnosti si dohromady ukously 55 %. To se projevuje na podílech dalších značek, především Xiaomi. To si sice celosvětově také drží třetí příčku, ale „pouze“ s necelými 11 %. Oproti ČR se celosvětově mnohem více daří značkám Oppo a Vivo, které si ukrojily 5,4 % a 4,2 % z celkového trhu.

Na světovém trhu se nejvíce dařilo Samsungu a Applu. Naopak Xiaomi oproti českému trhu ve světě za prvními dvěma hráči značně ztrácí. Změní se to v roce 2022?

ČR a začátek roku 2022

Leden podle všeho patřil Applu, který zřejmě stále jede na vlně úspěchu iPhonů řady 13. Podle prvních statistik si zabral 27,4 % z trhu s mobilními telefony. A změny máme i v rámci druhého místa, kdy Xiaomi zopakovalo nejúspěšnější měsíce z předchozího roku a zapsalo si 24 %. Naopak Samsung s 23,4 % lehce ztrácí a dostal se tedy tak za celý leden „jen“ na třetí místo. Huawei stále drží čtvrtou pozici, ale také stále ztrácí, za leden je na necelých 12 %. A za zmínku stojí ještě značka Realme, která naopak pomalu roste i v rámci ČR, a dostala se tak na 2,4 %, což je u nás zatím její nejlepší výsledek.

 

Víte, že i v našem e-shopu nabízíme telefony největších výrobců? Vyberte si iPhone, Samsung nebo třeba Xiaomi, navíc teď až s 1000 Kč slevou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *