Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nová sezona F1 je tady! Sledujte první dva závody zdarma v GoMobil TV.

I v roce 2022 si díky GoMobil TV můžete vychutnat každý závod Formule 1. A že to bude určitě hodně zajímavá sezona. Co všechno se mění, na které okruhy F1 zavítá a jak sledovat první dva závody zdarma? To nejdůležitější se dozvíte v tomto článku.

Formule 1 pro rok 2022

Vzhled samotné formule pro novou sezonu už není žádným tajemstvím, zvláště když už probíhají i první testy týmů na trati. Nyní se zaměříme na ty nejzásadnější změny. Velkou změnou si prošla podlaha formule. Původně plochý spodek formule nahradí dva tunely, které zajistí větší přítlak a tím dojde ke snížení turbulencí způsobených karoserií vozu. Dále se po 13 letech vrací winglety nad předními koly. Ty by měly opět lépe směřovat vzduch a díky tomu přispět k zajištění dostatečného přítlaku i v případě, že je v blízkosti další vůz. Nepřehlédnutelnou změnou pošel i přední a zadní spoiler. Nový tvar toho zadního má ve výsledku omezit vzdušené víry, které původní vytvářel. Stejně tak přední křídlo bylo zjednodušeno s ohledem na lepší aerodynamiku celého vozu.

obrázek: formule 1 pro rok 2022

Ještě razantnějších úprav se dočkala kola. Ta jsou nově 18palcová (dříve 13palcová) a jsou na nich nasazeny nové nízkoprofilové pneumatiky Pirelli. Výsledkem by měla být větší odolnost při změnách teplot a tedy i menší pokles jejich výkonosti v rámci průběhu závodu. Také přibyly standardizované zapuštěné kryty kol, které mají zamezit využívání kola a nápravy k vytváření přítlaku. Kromě dalších menších změn budou pneumatiky obsahovat i snímač tlaku monitorující jejich stav.

Kromě vylepšení aerodynamiky a změny kol se během celého vývoje také myslelo na bezpečnost jezdců. Nově šasi zvládne absorbovat více energie, dokonce až o 48 % více v případě čelního nárazu a o 15 % v případě nárazu zezadu.

Co se týká motoru a výkonu, tak se i nadále počítá s hybridními jedna šestkami, které však nově budou tankovat palivo s vyšším podílem biosložek. Tady se tedy víceméně nic zásadního nemění. A není ani divu vzhledem k tomu, že byl až do roku 2025 zmrazen vývoj motorů.

Kalendář závodů

Sezona 2022 má mít rekordních 23 závodů a odstartuje již tradičně v Bahrajnu. Všechny závody vám přineseme na programech Sport 1 a Sport 2, které patří do nabídky GoMobil TV. Navíc celý březen jsou tyto programy součástí základního balíčku, takže můžete sledovat první dva závody bez dalších investic. Pokud ještě GoMobil TV nemáte, můžete ji vyzkoušet i s kanály Sport 1 a 2 zdarma na 30 dní.

První závod si můžete pustit již 20. března. Hned další týden se můžete těšit na závod v Saúdské Arábii. Novinkou pak bude závod v Miami, který se pojede 8. května. S největší pravděpodobností nedojde na plánovaný závod v Rusku, který se měl konat 25. září. V současné chvíli se jedná o tom, který okruh by ho mohl nahradit, přičemž nejvíce se zmiňuje turecký Istanbul. Dále se můžete těšit na větší počet tzv. sprintů. Podle posledních informací by jich mělo být celkem 6. Celou sezonu by měl opět zakončit závod v Abú Dhabí 20. listopadu.

obrázek: kalendář závodů F1 2022

Týmy a jezdci

Změny se dotkly třech tymů, kompletní obměnou si prošla Alfa Romeo. Když se Kimi Räikkönen rozhodl po sezoně 2021 ukončit svou závodní kariéru, jeho dosavadní tým za něj samozřejmě hledal ihned náhradu. Nakonec se Alfa Romeo dohodla s Valtteri Bottasem, jehož dosavadní místo u Mercedesu pro změnu získal George Russell. Místo něj se ve Williamsu za volantem formule objeví Alexander Albon, který se vrací do F1 po roční pauze. Ale vraťme se ještě k Alfa Romeo. V listopadu totiž vyšlo najevo, že se kromě Räikkönena loučí i s Antoniem Giovinazzim. Díky tomu uvidíme v F1 po delší době zcela novou tvář – Kuan-jü Zhou. Mimochodem se jedná o vůbec prvního Číňana ve Formuli 1.

Ostatní týmy přichází do nové sezony se stejnou sestavou jezdců, jako v minulém ročníku, nicméně nad Mazepinem v tuto chvíli visí velký otazník.
Aktualizace k 10.3.2022: Podle posledních zpráv nahradí Mazepina dánský jezdec Kevin Magnussen.

obrázek: týmy a jezdci

 

Mějte všechny závody F1 jako na dlani díky GoMobil TV. Nezapomeňte, že nový ročník startuje již 20. března. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *