Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Průměrná spotřeba dat v mobilu, aneb jak jsou na tom Češi

Rok od roku v České republice stoupá průměrný objem mobilních dat, který dokážeme za měsíc využít. O kolik procent se zvýšila spotřeba dat v roce 2021 oproti předchozím letům? A kolik mobilních dat tedy (s)potřebuje měsíčně průměrný Čech?

Celkový objem dat

Skočme do toho rovnou po hlavě. Celkový objem přenesených mobilních dat za rok 2021 dosáhl v ČR dle odhadu Českého telekomunikačního úřadu hodnoty 580 PB.

Pro lepší představu: 580 petabajtů (PB) se přibližně rovná 580 tisícům terabajtů (TB) a přibližně 608 milionům gigabajtů (GB).

To je opravdu úctyhodné číslo, ale ještě zajímavější je v porovnání s rokem předchozím. Oproti roku 2020 se totiž jedná přibližně o 53% nárůst.

Češi v roce 2021 zvýšili spotřebu mobilních dat oproti předchozímu roku o 53 %.
Vývoj celkového objemu přenesených mobilních dat (v TB) – zdroj: ČTU

Co způsobilo nárůst?

  • Za tento obrovský nárůst může jistě z velké části fakt, že od roku 2018 došlo několikrát k navýšení objemů mobilních datových balíčků v nabízených mobilních tarifech v rámci českého trhu.
  • Na vývoji spotřeby dat se v posledních dvou letech výrazně podílela i změna chování samotných uživatelů mobilních služeb. Ta byla způsobena především opatřeními přijatými v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Zákaznici zkrátka chtěli být více než kdy dříve online.
  • Také se na změně podepsalo snížení cen chytrých telefonů s více než dostačujícími parametry. Řada zákazníků se tak po letech rozhodla ke koupi nového. Velká část pak s výměnou telefonu měnila i samotné nastavení mobilních tarifů, nejčastěji se změna dotkla právě výše objemu mobilních dat.
  • V neposlední řadě se na českém trhu rozšířily rodinné balíčky služeb, ve kterých zákazníci mohou čerpat slevy, díky kterým snadněji dosáhnou na tarify s vyššími objemy dat. Na konci roku 2021 představil rodinný balíček i GoMobil.

Navýšení spotřeby mobilních dat souvisí i s tím, že velké procento uživatelů vyměnilo po mnoha letech starý telefon za nový. Mnohdy s výměnou telefonu uživatelé přechází i na tarify s vyšším objemem mobilních dat.

Kolik mobilních dat spotřeboval průměrný Čech?

Ruku v ruce se zvýšenou celkovou spotřebou se v průběhu roku 2021 meziročně zvýšila i průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu, která využívá mobilní datové služby. Dle ČTU došlo k opět velmi výraznému nárůstu, konkrétně k 44% navýšení, kdy se průměrná měsíční spotřeba zastavila na hodnotě 4,5 GB. V roce 2020 se jednalo o přibližně 3,1 GB.

Průměrná měsíční hodnota na uživatele za rok 2021, tedy 4,5 GB, se shoduje i s průměrnou spotřebou mobilních dat zákazníků GoMobil v první polovině roku 2022.

Pokud tedy pro sebe v roce 2022 vybíráte nový tarif a nejste si jistí tím, kolik dat budete s největší pravděpodobností potřebovat, můžete se řídit touto hodnotou (4,5 GB), která by vás při používání telefonu a aplikací neměla zásadně omezovat. V rámci GoMobil jsou nejčastější volbou zákazníků právě tarify s 3,5 a 7,5 GB datovými balíčky. Náročnější uživatelé ale volí tarify i s vyššími balíčky, konkrétně s 17 GB a 21 GB.

Pro zajímavost: K navýšení spotřeby došlo i v rámci M2M mobilních služeb. Takové mobilní služby se využívají v zařízeních, které komunikují téměř výhradně s jinými zařízeními než s lidským operátorem. Jednoduchým příkladem můžou být čidla, která posílají informace do aplikací. Prostřednictvím M2M SIM karet bylo podle ČTU v roce 2021 celkově přeneseno 4,6 PB dat, což oproti roku 2020 odpovídá enormnímu nárůstu o 81 %. Průměrný měsíční objem dat přenesených prostřednictvím jedné M2M SIM karty se dostal na hodnotu 584 MB oproti 175 MB v předchozím roce. Podobný růst se očekává i nadále, zejména v souvislosti s budováním novějších sítí, rozvojem IoT (internet věcí) a průmyslové automatizace výroby.

Jak jste na tom s daty vy? Pokud přemýšlíte o změně, zkoukněte nabídku tarifů s daty od GoMobil. Nabízíme férové tarify se základními daty pro ty, kteří jim příliš neholdují, ale i tarify až s 21 GB pro náročnější uživatele, kteří chtějí být opravdu všude online.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *