Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak vybrat telefon pro děti?

Vybírání nového telefonu je obvykle pro většinu lidí komplexní, složitá a mnohdy i stresující záležitost, která dost často zabere i několik měsíců. A co teprve vybírání telefonu pro děti. My se vám v tomto článku pokusíme poradit, jak na to a také vám dáme pár tipů na konkrétní telefony.

Existuje vůbec telefon pro děti?

Je dobré si rovnou přiznat, že těžko najdete telefon, který by byl určený přímo pro děti. A pokud ano, rozhodně to nebude běžně dostupný telefon s nízkou cenovkou. Výrobcům se zkrátka velmi často nevyplatí vyrábět telefon s konkrétním zaměřením. Proto je dobré si primárně stanovit cenový limit, od kterého se bude celý proces výběru dětského telefonu odvíjet.

V tomto článku se zaměřujeme především na chytré telefony. Je ale nejdřív dobré připomenout, že rozhodně nebude chybou, když zvolíte jako první tlačítkový telefon. Takové telefony jsou ideální na první seznámení s elektronikou, navíc se nemusíte příliš bát, že se dítěti podaří telefon rozbít hned po rozbalení. A pokud ano, nebude to taková tragédie. Tlačítkové telefony jsou řádově levnější a není obtížné pořídit takový telefon i za nižší částku než 1000 Kč. Musíte ale počítat jen se základními funkcemi, menším displejem a na dnešní poměry podprůměrným fotoaparátem. Naopak oceníte dlouhou výdrž baterie, která může překonat i jeden týden.

Na trhu stěží najdete telefon, který by byl určený přímo pro děti. A pokud ano, rozhodně to nebude běžně dostupný telefon s nízkou cenovkou.

Na co se hlavně zaměřit při výběru telefonu pro děti?

Určitě je dobré se alespoň částečně zorientovat v současných trendech a důležitých parametrech, které ovlivní samotnou práci s chytrým telefonem. Přesto existuje několik parametrů, které jsou důležité stále:

  • Displej
  • Uložiště a RAM
  • Procesor
  • Baterie

Displej

U displeje se zaměřte především na rozlišení, použitou technologii a frekvenci. Vše je vesměs podobné, jako když vybíráte novou televizi. U rozlišení je dnes standardem Full HD+ a vyšší, tedy vyšší než 1920×1080. Ale pro první telefon poslouží i o něco nižší rozlišení označované jen HD+. Použité technologie jsou primárně dvě. U levnějších telefonů se jedná o LCD, které ale bohatě postačí. Dražší jsou obvykle telefony s AMOLED displeji, které mají výraznější barvy, věrnější zobrazení černé a lepší čitelnost na slunci. V poslední době se klade důraz i na frekvenci displeje. Není neobvyklé, že už i v levnější telefonech se objevují displeje s 90Hz, někdy dokonce i s mnohem vyšší frekvencí. To ocení především hráči, ale i při běžném používání telefonu je prostředí díky vyšší frekvenci plynulejší.

Uložiště a RAM

Dalším a možná nejdůležitějším parametrem je velikost uložiště a paměti RAM. Tady platí jednoduché pravidlo – čím více, tím lépe. Stále standardnější je velikost uložiště 128 GB. Takové uložiště nebude limitem hodně dlouhou dobu. Naprosto dostačující je obvykle i uložiště o kapacitě 64 GB. Úplné minimum, které ještě poslouží, je 32 GB, hodí se ale především pro nejmenší děti. Počítejte s tím, že děti obvykle instalují každou aplikaci, na kterou narazí. A v důsledku toho úložiště mizí před očima. A s ubývajícím úložištěm obvykle ubývají i síly samotného telefonu a projeví se to na celkové rychlosti a odezvě. U paměti RAM sáhněte po telefonu s alespoň 3 GB. Dnes se jedná již o opravdové minimum, proto doporučujeme spíše 4 a více GB. Nezapomeňte, že velikost RAM ovlivňuje celkovou rychlost telefonu a také schopnost udržet více aplikací v chodu.

Pro parametry telefonů, které chcete pořídit dětem, platí jednoduché pravidlo. Čím více, tím lépe. Ať už se jedná o uložiště, RAM či počet jader a frekvenci procesoru.

Procesor

Procesor je asi nejkomplikovanějším parametrem. Málokdo se orientuje ve všech možných druzích, označeních a názvech. Dříve bylo nepsaným pravidlem, že neuděláte chybu, když zvolíte telefon se Snapdragonem. To se za poslední roky trochu změnilo a celá situace se tím ještě více zamotala. Nebo naopak zjednodušila? Dnes totiž neuděláte chybu, když sáhnete po telefonu s Mediatekem, popřípadě Exynosem. V některých případech je to dokonce ta lepší varianta. Pokud řešíte hlavně čísla, tak takovým standardem jsou dnes již osmijádrové procesory s frekvencí alespoň 2 GHz.

Baterie

U baterie se opět dostáváme k jednoduchým počtům. Stejně jako u uložiště a paměti RAM i tady platí čím více, tím lépe. Průměrná kapacita baterie se dnes pohybuje kolem 4300 mAh. Pokud chcete pro svou ratolest vyšší výdrž, volte telefony alespoň s 5000 mAh. I tak ale nepočítejte s výdrží vyšší než dva dny. Poslední dobou se také hledí na rychlost nabíjení. V takovém případě se poohlížejte alespoň po telefonu s 25W nabíjením. Ale pozor, rychlé nabíjení závisí i na použité nabíječce a mnohdy se v originálním balení nenacházejí takové, které rychlé nabíjení podporují. A když už jsme u nabíjení, určitě je dobré volit jen telefony s novějším USB-C konektorem.

Na co je ještě dobré při výběru telefonu nezapomenout?

Neměli byste zapomenout také na fotoaparát, i když dnes už i ty nejlevnější smartphony dokáží za dobrých podmínek vykouzlit velmi pěkné a použitelné snímky. Na počet Mpx příliš nehleďte, v tomto případě ne vždy je více i lépe. Nejčastěji se ale v sekci levnější telefonů vhodných pro děti setkáte s hodnotou alespoň 13 MPx, dražší telefony nabízí i více než 50 MPx.

Pokud máte doma malého ničitele, popřípadě malého sportovce, zvážili bychom výběr telefonu se zvýšenou odolností proti vodě a prachu. U takových telefonů nechybí označení IP67 nebo dokonce IP68, kdy se nemusíte bát ani potopení do vody. Nevýhodou takových telefonů je vyšší cena a vzhled, který obvykle děti příliš neučaruje.

Vyhněte se značkám, o kterých jste nikdy neslyšeli. Jsou sice o dost levnější, ale můžete s nimi zapomenout na kvalitní podporu a aktualizace, ale hlavně také na velký výběr příslušenství. Sehnat krycí sklo či padnoucí obal na v Evropě neznámé značky je pak doslova horor. Naopak problém nebudete mít se značkami jako je Samsung, Nokia, Xiaomi (i jejich dceřiné Poco a Redmi), VIVO, Motorola, Realme nebo samozřejmě iPhone.

Pokud očekáváte, že telefon bude dítěti stačit déle než dva roky, volte raději ze segmentu kolem 5 tisíc a výše.

Kolik investovat do telefonu pro děti?

To je možná nejdůležitější otázka, na kterou si musíte sami odpovědět. Telefony vhodné pro děti, které zároveň disponují ucházejícími parametry se často pohybují od 3 do 6 tisíc. Rozpětí je to docela velké, stejně tak se v daném rozpětí mění i parametry telefonů. Počítejte s tím, že za 3 tisíce se bude jednat opravdu o základ, který ale jako první telefon zcela poslouží. Pokud se smíříte s tím, že telefon v dětských rukách nevydrží věčnost, přesněji řečeno, že vydrží zhruba dva roky, tak telefon kolem 3 tisíc může být opravdu dobrou volbou, především pro menší děti na prvním stupni. Pokud očekáváte, že telefon bude dítěti stačit déle než dva roky, volte raději ze segmentu kolem 5 tisíc a výše. Takové telefony už mají mnohem lepší parametry, které nebudou brzdou ani po dvou letech používání.

Tipy na telefony vhodné pro děti z nabídky GoMobil e-shopu

→ Zobrazit celou nabídku e-shopu GoMobil ←

Telefon máme. A co dál?

Vybrali jste telefon? Tak nezapomeňte také na SIM kartu. Nebo ještě lépe na dětský tarif od GoMobil. Jde o novinku v nabídce, která je dokonce výhodnější a hlavně bezpečnější než kredit. Vše máte neustále pod kontrolou a navíc se dá dětský tarif Junior pořídit již od 95 Kč.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *