Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

ANKETA: Kdy dát dětem jejich první mobil?

Možná si ještě vybavíte, kdy jste svůj první mobil dostali vy. A třeba si i vzpomenete, jaký to byl model. Slavná Nokia 3310 nebo Alcatel s vysouvací anténkou? Ať už děti máte nebo ne, prozraďte nám, kdy by podle vás měly dostat svůj první mobil.

Své hlasování a další tipy můžete slovně doplnit do komentáře na konci článku. A také můžete mrknout na naši aktualizovanou nabídku mobilních telefonů.

3+1 tip pro bezpečný první mobil

Každého rodiče asi bude trápit otázka spojená s bezpečností. Ať už se jedná o bezpečí rodinné peněženky nebo přímo bezpečí dítěte.

1: Předplacenka nebo Tarif?

SIMku s novým telefonním číslem koupíte prakticky kdekoli. Na pobočkách operátorů, v nákupních centrech nebo například online u GoMobil. Co ale na SIM kartu pro začátek dát? Mnoho rodičů možná zvolí Předplacenku. Svému dítěti jednou za čas dobijete kredit a je to. Hrozí ale, že dítěti kredit dojde a v případě potřeby se vám nedovolá.

Můžete proto zvolit tarif, se kterým se vám to nestane. U GoMobil budete mít telefonní číslo dítěte na svém vyúčtování a vše uhradíte najednou. Díky Tarifu NA MÍRU zkuste do začátku pár volných jednotek minut. SMS a data klidně přidáte později.

2: Jak mít přehled o výdajích?

Svému dítěti můžete nastavit limit. V 80 % jeho dosažení vám přijde upozornění ve formě SMS a po dosažení se služba omezí. Nestane se vám díky tomu, že by vám přišla faktura například na 2 000 Kč. Navíc v Samoobsluze vidíte online aktuální výdaje, komu a kdy vaše dítě volá nebo posílá SMSky.

3: Mohu pomocí mobilu děti sledovat?

Otázku etiky tohoto tématu necháme zcela na vás. Je ale dobré vědět, že v současné době existuje několik aplikací, které můžete nainstalovat do mobilního telefonu svých dětí a s jejich pomocí mít přehled, kde se právě teď nacházejí.

Zmínit můžeme například FamilyWatch, Neztraťse nebo Rodinný Lokátor. Velmi populární jsou nyní i dětské hodinky s GPS lokátorem, například WatchY od společnost LAMAX. I do nich jednoduše vložíte SIM kartu a budete mít o pohybu svých dětí opět o něco lepší přehled. Aplikace potřebují aktivní data v mobilu.

+1: bezpečný internet

Tato otázka dožene asi každého rodiče. Ve světě sociálních sítí, nevhodného obsahu a falešných profilů je bezpečnost na internetu na prvním místě. A týká se samozřejmě jak počítačů tak i chytrých telefonů, které děti dnes vlastní často dříve než počítač.

Určitě doporučujeme prohlédnout si weby Bezpečný internet nebo Bezpěčně-online, které se na toto téma specializují.

Mrkněte na naši aktualizovanou nabídku mobilních telefonů nebo se s námi podělte o svůj názor do komentáře.

 

  1. Dan Dan

    Na rozvíjející se motorismu ručiček dětí, by mobily stačily i v 12 – 13 věku.

  2. Jindra Dv. Jindra Dv.

    Před tímto rozhodováním rozhodně není od věci nastudovat si, jak na mozek a mentalitu dítěte působí elektrosmog. Existuje již celá řada studií, takže není problém sehnat si informace.

  3. Meena Meena

    Můj názor je, že čím později, tím lépe, nicméně v reálu to v dnešní době bohužel funguje jinak. Dcerka teď dostane mobil k 8. narozeninám, protože bude chodit sama do a ze školy (bydlíme v Praze) a jelikož nemáme pevnou linku, je třeba, aby měla nějakou možnost se se mnou v případě potřeby spojit. Ale mobil bude mít úplně obyčejný, žádnou novou „vychytávku“, je určený na volání a SMSky, ne na vytahování se před spolužáky a hraní her.

  4. Radek Donát Radek Donát

    Je to pro nás veké dilema. Jako komunikační prostředek (help) se hodí asi docela brzy, ale pokud dáte dítěti nějaký mobil, který umí jenom volat a psát sms, budou ve třídě za totální mimoně (lepší nemít nic než tu Nokii 3310). Takže pokud, tak chytrý mobil. Je ovšem těžké až nemožné dítěti vysvětlit, že mobil má člověk především kvůli komunikaci a až v druhém plánu je na hraní. Co si budeme povídat, většina dětí to má opačně a klidně „vytluče“ baterku na hrách, takže kdyby se pak něco dělo, bude stejně v …
    Další související otázka – a pro mě ještě mnohem zásadnější – je zda a kdy povolit dětem internet, a zda třeba jen doma (wifi) nebo i obecně (datový tarif). Jo, kde jsou ty doby kdy největším „hříchem“ bylo hyperaktivní smskování kamarádům …

  5. Zuzana Polová Zuzana Polová

    V dnešní době plné násilí a všeho určitě ano

    • Radek Donát Radek Donát

      A nejlépe nejnovější model iPhone, aby se násilníci a čórkaři měli podle čeho orientovat :-).
      To je samozřejmě jen humor, ale nemusí být úplně daleko od reality.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *