Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Android 12 a jeho největší vychytávky

Opět nastala doba, kdy celá řada výrobců mobilních telefonů vypouští do světa nové aktualizace. A s nimi přichází, kromě opravy zabezpečení, obvykle rovnou i nová verze systému Android. Ta nejnovější nese nepřekvapivě označení 12. Další přídomek byste hledali marně, naposledy ho Google použil v roce 2018 u systému s číselným označením 9, tehdy se jednalo o Android Pie.

V tomto příspěvku se zaměříme na největší vychytávky, které vás třeba přimějí k tomu neodkládat aktualizaci, kterou vám váš telefon možná už nabízí, nebo brzy nabídne. Popřípadě se můžete zamyslet nad tím, zda už není na čase si pořídit nový telefon, pokud už váš stávající s největší pravděpodobností aktualizaci na Android 12 neobdrží.

Barvy, kam se podíváte

To, čeho si všimnete na první dobrou je rozhodně změna v rámci designu. Ten dostal v rámci Androidu 12 i svůj název – Material You. A v tomto případě můžeme mluvit o největší přeměně vizuálu od roku 2015. Přijetí designu je vždy velmi subjektivní záležitost, ale za nás se to povedlo. Asi největší vychytávkou je možnost si nastavit barevné rozvržení veškerých systémových částí (notifikace, tlačítka, widgety apod.) podle zvolené tapety. Vše pak krásně ladí a lahodí oku.

Obrázek 1

Bezpečnost nade vše

Nový systém klade velký důraz na bezpečnost, především co se týče oprávnění. Například takové udělení polohy je často vynucené řadou aplikací naprosto „zbytečně“. Ale netýká se to jen polohy. Nově budete mít přehled o všech oprávnění, ke kterým jednotlivé aplikace mají přístup a sami se pak můžete rozhodnout, zda jim něco zakážete. Navíc vás na potencionální zneužití oprávnění upozorní v reálném čase ikona v pravém horním rohu. Hned tak budete tušit, že vámi spuštěná aplikace si vynutila přístup například k mikrofonu, což může představovat riziko. Pak stačí využít další nové funkce přímo v notifikační liště, kde můžete zcela vypnout mikrofon a třeba i fotoaparát.

Obrázek 2
Díky ikoně (v tomto případě zelené) v pravém rohu ihned vidíte, která aplikace v reálném čase využívá přístupu k vaší poloze. Stejně tak se objeví například i ikona fotoaparátu nebo mikrofonu.

Výkon na rozdávání

Google slibuje další navýšení výkonu oproti předchozí verzi. Podle všeho toho docílil jen tím, že snížil nutné využití procesoru pro systémové části. Samotný Google se ve svých materiálech chlubí snížením až o 22%. Z toho samozřejmě vyplývá, že prostředky, které se takto podařilo ušetřit, se díky tomu mohou použít pro jinou činnost, především pro další aplikace nebo třeba hry. Navíc díky úspornějšímu využití procesoru můžete počítat i s delší výdrží baterie.

Obrázek 3

Příteli chvátej, SOS

Další vychytávka vám teoreticky může zachránit i holý život. Pokud se někdy dostanete do potíží, můžete to nově vyřešit i rychlím stisknutím vypínacího tlačítka pětkrát za sebou. Po této akci vám nově totiž telefon s Androidem 12 automaticky vytočí číslo záchranné služby, nebo číslo, které jste si předem sami nastavili. Zároveň si můžete zvolit, zda se v podobné situaci spustí i záznam videa.

Obrázek 4

Oči si ho zamilují

A to nejen proto, že se na barevně sjednocené prostředí hezky kouká. Další vychytávkou je totiž funkce Extra Dim. Název bychom do češtiny mohli přeložit jako „extrémně nízký jas“. A tato funkce dělá přesně to, co říká její název. Pokud by vám například v nočních hodinách nevyhovoval ani minimální jas obrazovky, který vám nabízí samotný hardware telefonu, můžete zapnout tuto funkci a jas se ještě o něco málo sníží. V takovém případě už se bavíme o softwarové úpravě, ale i tak je znát a vaše oči si určitě ztěžovat nebudou.

Obrázek 5

Už nebudete kroutit hlavou

Další vychytávka souvisí rovnou s celým vaším obličejem. Nově se bude totiž obrazovka vašeho telefonu otáčet nejen podle toho, jak natočíte samotný telefon (tedy podle akcelerometru), ale také podle vašeho obličeje, který může snímat přední kamera. Měl by tedy odpadnout problém, kdy sledujete telefon vleže a obrazovka se vám neustále nechtěně přetáčí. Není to sice převratná novinka, už řadu let existují aplikace, které dělají přesně to samé, ale nyní je tato funkce zakomponována přímo do systému, což je zkrátka vždycky lepší, především po stránce samotné funkčnosti a spolehlivosti.

Obrázek 6

Snímek obrazovky dlouhý jak týden

Pokud jste ještě nikdy neudělali snímek obrazovky vašeho telefonu, tak pro vás další funkce asi nebude příliš zajímavá. Pokud jste ale obrazovku už někdy snímali, víte, že je občas dost otravné a nemotorné dostat vše do jednoho snímku. Třeba když chcete zaznamenat větší část webové stránky. To se teď s příchodem Androidu 12 mění. Na scénu totiž přichází funkce nazvaná scrolling screenshot, tedy rolovací snímek obrazovky. V praxi to znamená, že můžete klidně na jednom snímku zaznamenat celou webovou stránku, nebo třeba větší část dokumentu. Navíc můžete do jednoho snímku poskládat více jednotlivých částí.

Obrázek 7

Nejdřív hraj, potom stáhni

Poslední vychytávka je ideální pro nedočkavé „pařany“. Nový systém vám totiž některé hry dovolí spustit dříve, než se kompletně stáhnou z Obchodu Play. Možná to zní jako zbytečnost, ale je to funkce, která se už uchytila u výrobců herních konzolí, takže proč by se nemohla objevit i v mobilech, ze kterých se už delší dobu stávají malá herní centra. Navíc se vzrůstající velikostí her pro Android, kdy některé už dosahují několika gigabytů, dává tato vychytávka čím dál větší smysl.

Obrázek 8

 

Pokud vás vychytávky zaujaly, ale váš stávající telefon si o Androidu 12 může nechat zdát, není nic snazšího než se kouknout na náš e-shop a vybrat nový telefon. Navíc jako stávající zákazník můžete využít až 1000 Kč slevy na naši celou nabídku telefonů. Tak směle do toho!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *